ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe ultima sută de metri a mandatului luxemburghezului Juncker, liderii Uniunii Europene recunosc că Jean-Claude Juncker a fost parașutat în mod nedemocratic în funcția de conducere de la Bruxelles. Și sugerează că se vor schimba regulile pentru numirea viitorului președinte al CE, scrie tabloidul express.co.uk.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene și cel mai înalt oficial al UE, urmează să părăsească funcția la sfârșitul lunii octombrie, după cinci ani de mandat. În 2014, fostul prim-ministru al Luxemburgului a fost parașutat la șefia CE prin așa-numitul Spitzenkandidat (candidat principal), procedeu prin care este desemnat reprezentantul celui mai mare grup din Parlamentul UE. Dar, scrie ziarul britanic, la summit-ul informal al liderilor UE de la Sibiu, au ieșit la iveală disensiuni în ceea ce privește „procesul Spitzenkandidat”, când a fost analizat viitorul blocului comunitar.

Actualul favorit pentru postul de șef al CE este deputatul german, Manfred Weber, membru al Partidului Popular European.

Dar unii lideri de la Bruxelles tocmai au recunoscut că este imposibil ca germanul, un aliat al Angelei Merkel, să ajungă vreodată în această funcție de top. Mai întâi pentru că Weber nu deține calificările necesare unui președinte al Comisiei Europene  - să fie fost prim-ministru și vorbitor de limba franceză.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul austriac Sebastian Kurz, prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel și lituanianca Dalia Grybauskaite au vorbit pe aceeași voce împotriva utilizării procesului „Spitzenkandidat”.

Macron a declarat că are „mult respect” față de Weber, dar că „nu mă văd în nici un fel legat de principiul Spitzenkandidat”.

La rândul său, Kurz a avertizat: ”Va fi dificil să le spuneți alegătorilor că vor fi alegeri și un proces Spitzenkandidat, iar apoi liderii statelor să spună: lăsați oamenii să voteze,  dar noi vom decide într-un cerc restrâns”. Nu văd acest lucru ca fiind ceva democratic. Dacă Manfred câștigă alegerile, atunci poate pretinde președinția Comisiei”.

Este deja oficial că Merkel favorizează Germania pentru a conduce șefia Comisiei Europene în următorul ciclu de cinci ani al UE.

Bruxelles-ul s-a confruntat cu o dilemă similară în 2004, când Guy Verhofstadt a devenit candidat la funcția de președinte al CE, ca parte a unei înțelegeri franco-germane privind controlul Comisiei.