ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o declarație comună, liderii și patriarhii bisericilor creștine din Ierusalim au cerut încetarea rapidă a focului în regiune și desfășurarea imediată de discuții pentru „promovarea unei păci drepte și durabile” printr-o „soluție legitimă bazată pe două state”.

Publicată pe 26 august, declarația de o pagină a liderilor religioși din Ierusalim conține un nou apel pentru pace și măsuri diplomatice, în contextul în care conflictul s-a intensificat în ultimele săptămâni. Subliniind că „războiul devastator actual” se apropie cu pași repezi de a 12-a lună, patriarhii și liderii au declarat că se simt „obligați să-și exprime încă o dată îngrijorările serioase cu privire la direcția alarmantă a acestuia”.

„Milioane de refugiați rămân strămutați, casele lor sunt inaccesibile, distruse sau imposibil de a mai fi reparate”, se arată în declarație, emisă nesemnată, a liderilor religioși, citată de LifesiteNews

Sute de oameni nevinovață sunt uciși sau grav răniți săptămânal în atacuri lansate fără diferențiere. Nenumărați alți oameni continuă să îndure foamea, setea și bolile infecțioase. Printre aceștia se numără cei care sunt luați prizonieri în toate zonele și care se confruntă, în plus, cu riscul de a fi maltratați. Alții, aflați departe de câmpurile de luptă, au suferit atacuri necontrolate asupra satelor, pășunilor și terenurilor agricole.

Reprezentanții religioși au condamnat și faptul că „negocierile pentru încetarea focului s-au prelungit la nesfârșit”, acuzând liderii de ambele părți ale conflictului sângeros că sunt „aparent mai preocupați de chestiuni politice decât de a pune capăt uciderilor și distrugerii”.

Adresându-se, de asemenea, comunității internaționale, liderii religioși au citat Rezoluția 2735 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) din iunie 2024, care prezintă un plan de încetare a focului în trei etape care să fie implementat atât de liderii israelieni, cât și de liderii Hamas.

Patriarhii și liderii religioși au cerut „un acord rapid pentru încetarea focului, care să ducă la încetarea războiului, eliberarea tuturor prizonierilor, a celor strămutați, tratarea bolnavilor și răniților, ajutor acordat celor înfometați și însetați și reconstruirea tuturor structurilor civile publice și private care au fost distruse.”

Repetând îngrijorările exprimate adesea de patriarhul catolic latin al Ierusalimului, Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, liderii religioși și-au exprimat „îngrijorarea specială în privința acelor comunități creștine aflate sub oblăduirea noastră pastorală”, menționând bisericile parohiale catolice și ortodoxe din Gaza.

„Le promitem rugăciunile noastre continue și sprijinul atât acum, cât și la încheierea războiului, când vom lucra împreună pentru a construi și consolidaa prezența creștină în Gaza, precum și în întreaga Țară Sfântă”, au declarat aceștia.

Cereri pentru încetarea focului și pentru soluții diplomatice eficiente au fost lansate în mod regulat de la izbucnirea ostilităților în regiune la 7 octombrie 2023. Deosebit de vocal a fost cardinalul Pizzaballa, care a fost numit cardinal la Roma cu doar șapte zile înainte ca Hamas să lanseze atacul.

Pizzaballa a condamnat acțiunile din partea ambelor părți în conflictul actual, susținând cauza creștinilor asediați din Palestina. Prelatul italian a condamnat scenariul de „coșmar” care se desfășoară în Palestina. În ultimele zece luni, Pizzaballa a făcut un tur în Gaza devastată de război și a atras atenția asupra acțiunilor desfășurate de Forțele de Apărare Israeliene, care au atacat o școală catolică în iulie 2024.