Mișcarea de protest a „vestelor galbene”primește încurajări din partea liderilor aflați la putere în Italia. Într-o ieșire publică fără precedent în UE, italianul Matteo Salvini și partenerul său de coaliție, Luigi Di Maio, și-au anuntat sprijinul pentru mișcărea „vestelor galbene”, Salvini acuzându-l pe președintele Emmanuel Macron că este împotriva poporului său.

 Luigi Di Maio a publicat pe blogul partidului său un articol în care îi îndeamnă pe manifestanții francezi ”să nu se predea”, pentru că ”o nouă Europă se naște”, relatează agențiile EFE, AFP și Agerpres.

„Atât în Franța cât și în Italia politica a devenit surdă în fața cererilor cetățenilor, excluși din cele mai importante decizii care afectează poporul”, subliniază în acel articol liderul formațiunii antisistem Mișcare 5 Stele (M5S), în opinia lui Di Maio ”spiritul” protestelor din Franța fiind similar celui care în anul 2009 a condus la crearea acestei formațiuni italiene.

”La fel ca alte guverne, cel din Franța este preocupat mai ales să reprezinte interesele elitelor, ale celor care profită de privilegii, nu și pe cele ale poporului”, continuă Di Maio, oferind sprijinul formațiunii sale și în special modelul platformei sale de internet, denumită ”Rousseau” și folosită pentru acțiuni precum organizarea de evenimente, alegerea candidaților sau stabilirea programului electoral.
”Nu vă predați ! M5S, la patru ani după crearea sa, în pofida atacurilor, a intrat în Parlament. Și, mai puțin de nouă ani mai târziu, acum suntem la guvernare, iar aceia care râdeau de noi acum au dispărut de pe scena politică”, mai scrie Di Maio.

”O nouă Europă se naște. Cea a ”vestelor galbene”, cea a mișcărilor și a democrației directe. Este o bătălie dură pe care o putem duce împreună. Dar voi, ”vestele galbene”, să nu vă predați !”, insistă liderul M5S, adăugând însă că dezaprobă scenele de violență care au marcat protestele din Franța.

La rândul său, Matteo Salvini, vicepremier și ministru de Interne, a declarat că susține „cetățenii onești care protestează față de un președinte care guvernează împotriva propriului popor", făcând aluzie la Emmanuel Macron. Salvini și Macron au avut recent mai multe schimburi de replici tăioase.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews