ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a câștigat alegerile parlamentare desfășurate miercuri în Olanda, arată estimările înregistrate după închiderea urmelor.

Agerpres scrie că VVD a obținut 31 de mandate din totalul de 150 ale camerei inferioare a parlamentului (față de 41 deținute în legislativul precedent), în timp ce alte trei partide sunt creditate cu câte 19 mandate - creștin-democrații din CDA, progresiștii din D66 și Partidul pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders.

Agențiile internaționale notează că principalele partide politice din Olanda au respins orice posibilitate de alianță cu liderul PVV.

După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din UE, toate privirile s-au îndreptat asupra formațiunii lui Geert Wilders, al cărei scor era așteptat ca un barometru al ascensiunii populismului în Europa, cu mai puțin de 40 de zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța și a scrutinului legislativ din toamnă din Germania.

Rezultatul este oarecum surprinzător, deoarece sondajele erau favorabile PVV, în ciuda faptului că liderul Geert Wilders, a fost judecat pentru incitare la ură rasială.

Geert Wilders a fost urmărit penal pentru că a promis „mai puțini marocani" în Olanda în timpul unui discurs, după alegerile municipale care au avut loc în martie 2014 la Haga.