ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii Uniunii Europene și premierul Marii Britanii, Theresa May, au acceptat joi amânarea Brexit până pe data de 31 octombrie 2019, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care a fost marcat de divergențe franco-germane.

Pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situației în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată inițial de premierul britanic Theresa May, informează surse diplomatice, citate de cotidianul The Guardian, preluat de Ziarul Financiar.

Clauza privind posibilitatea producerii Brexit în iunie a fost introdusă pentru a atenua temerile președintelui francez Emmanuel Macron, care a cerut garanții că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai, obligație ce îi revine ca stat membru U.E., dacă la data alegerilor pentru Parlamentul European nu va fi părăsit încă Uniunea.
 
Franța și Germania au fost pe poziții diametral opuse în această privință, președintele francez Emmanuel Macron afirmând că amânarea Brexit dincolo de 30 iunie ar putea submina Uniunea Europeană, în timp ce Germania s-a pronunțat în favoarea unei amânări extinse până la sfârșitul anului.
 
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat pe Twitter că liderii statelor europene au convenit asupra prevederilor art. 50 din Tratatul de la Lisabona în vederea acordării unei prelungiri a termenului-limită de ieșire a Marii Britanii din U.E., revenind ulterior cu un mesaj prin care făcea cunoscut că și Theresa May a acceptat formula de compromis convenită la summitul extraordinar al Consiliului European.

„UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte șase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluție posibilă”, a scris Donald Tusk pe Twitter.

Premierul britanic Theresa May a declarat că își dorește ca țara sa să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, subliniind că partenerii de pe continent au fost de acord cu ieșirea Marii Britanii din U.E. chiar mai devreme de luna octombrie, în măsura în care Parlamentul britanic ar reuși ratificarea acordului Brexit într-un timp mai scurt.

„Scopul acestui summit este de a conveni o amânare ce ne oferă mai mult timp să convenim o înțelegere care să ne permită să părăsim U.E. într-o manieră ordonată”, a declarat Theresa May, înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles.
 
„Ceea ce contează, cred, este că am solicitat o amânare până la 30 iunie, dar ceea ce este important este că orice amânare ne permite să plecăm în momentul în care ratificăm un acord de retragere. Așa că, am putea ieși chiar pe 22 mai și să începem să ne clădim un viitor mai strălucitor”, a concluzionat șefa Guvernului britanic.