ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat - într-un interviu difuzat miercuri - că guvernul său se pregătește să declare independența acestei regiuni a Spaniei probabil „la sfârșitul săptămânii”, informează Agerpres.

„Vom declara independența la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului. Aceasta probabil se va termina când ne vom fi recuperat voturile din străinătate. Deci vom acționa la sfârșitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare”, a declarat el într-un interviu acordat BBC, primul difuzat după votul de duminică.

Puigdemont a declarat că o reacție de opoziție din partea guvernului central ar constitui o „nouă greșeală” care s-ar adăuga unei lungi liste de erori.

„După fiecare din aceste erori, noi am ieșit întăriți. Nu numai pentru că timpul a trecut, ci și pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obținem mai mult sprijin din partea societății”, a spus liderul separatist.

Între timp, guvernul de la Madrid ia în calcul suspendarea autonomiei regiunii, însă are nevoie de acordul Parlamentului. Tot marți seară, regele Felipe al Spaniei a condamnat ferm referendumul de duminică.

Duminică, la încheierea scrutinului, Puigdemont asigurase că „milioane” de persoane se mobilizaseră pentru a participa la referendumul privind autodeterminarea regiunii, în pofida interzicerii sale oficiale.