ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a promis vineri să organizeze în 2017, orice s-ar întâmpla, un "referendum (asupra independenței) legal și cu caracter obligatoriu", în pofida opoziției ferme a guvernului central de la Madrid, transmite AFP.
 
În cursul unui mesaj televizat cu prilejul Anului Nou, înregistrat la sediul guvernului regional din Barcelona, Carles Puigdemont a apreciat că 2017 va fi un an "crucial" pentru viitorul Cataloniei.

"Noi, catalanii, vom decide liber viitorul nostru prin intermediul unui referendum legal și cu caracter obligatoriu", a afirmat el.

Executivul regional a mai încercat să organizeze un astfel de referendum, în 2014, dar în cele din urmă a trebuit să se limiteze la o simplă consultare simbolică, fără valoare juridică, fiind interzisă de justiția spaniolă.

Circa 2,3 milioane de persoane — dintre cei șase milioane de alegători potențiali — au participat la consultare. În favoarea independenței s-au pronunțat șase alegători din zece. În prezent, sondajele arată că taberele se află aproximativ la egalitate.

Madridul a propus să negocieze pe baza unei liste cu subiecte sociale și economice, dar a refuzat cu fermitate să discute despre un referendum privind independența. Un refuz care a fost reiterat vineri de șeful guvernului, Mariano Rajoy: "Guvernul nu va autoriza niciun referendum care să implice distrugerea suveranității naționale sau a egalității între spanioli".