ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele regiunii spaniole Catalonia a declarat că va insista pentru organizarea unui nou referendum de independență, pe fondul protestelor din ultimele 4 zile, informează BBC.

Quim Torra a spus că o altă consultare publică asupra independenței regiunii ar trebui desfășurată în următorii doi ani.

Acesta a condamnat violențele, în cursul cărora s-au înregistrat ciocniri ale protestatarilor cu Poliția anti-Revoltă, după ce nouă lideri separatiști au fost condamnați la închisoare pentru rolul jucat în demersul eșuat de obținere a independenței.

Cel puțin 96 de persoane au fost rănite pe întreg cuprinsul regiunii catalane.

Unii dintre manifestanți au fost reținuți în Barcelona, Lleida, Tarragona și Girona, miercuri noaptea, pe măsură ce protestele s-au răspândit în regiunea de nord-estul Regatului Spaniei.

Potrivit unor relatări, protestatarii au folosit o aplicație de telefon intitulată „Tsunami Democràtic”, care îi direcționează către locurile din orașele catalane unde au loc manifestații.

Autoritățile spaniole au declarat că fac cercetări pentru a stabili cine coordonează tulburările. Liderul catalan Quim Torra a dat vina pe presupuși „infiltrați”, însă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Isabel Celaá, i-a descris pe instigatorii la violență ca fiind „tineri catalani coordonați”, ale căror acțiuni nu sunt improvizate. 

Protestatarii au incendiat baricade și au aruncat cu sticle incendiare, pe măsură ce revoltele au paralizat centrul Barcelonei. 

Poliția a publicat imagini ale unui foc de artificii îndreptat în direcția unui elicopter al forțelor de ordine ce zbura deasupra manifestanților din Barcelona.

Mii de persoane s-au alăturat unor așa-zise „marșuri pentru libertate”, planificate să se intersecteze vineri în capitala regională.

Într-o declarație susținută în Parlamentul catalan, Quim Torra a spus că hotărârile judecătorești de condamnare la închisoare a unor lideri catalani separatiști nu vor putea opri continuarea demersurilor pentru un nou referendum pe tema independenței.

„Vom reveni la urnele de vot pe subiectul auto-determinării. Dacă toate partidele și grupurile vor face posibil acest lucru, trebuie să reușim să finalizăm această legislatură prin validarea independenței”, a declarat Quim Torra. 

Mandatul actualului legislativ catalan se încheie în decembrie 2021.

Curtea Constituțională a Regatului Spaniei i-a avertizat pe oficialii catalani asupra consecințelor legale pe care le vor avea de suportat dacă vor continua în mod ilegal demersurile în vederea obținerii independenței de Madrid.