ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În discursul său de la ONU, din 2018, Donald Trump avertiza: „Germania va devenit total dependentă de energia din Rusia dacă nu face o schimbare rapidă”. Delegația germană a râs.

Secvența este celebră.

Președintele american a explicat acum patru ani, de la tribuna Organizației Națiunilor Unite, că „a te baza pe un singur furnizor străin poate lăsa o țară vulnerabilă la șantaj și intimidare”.

Și a dat exemplul celei mai puternice economii din UE: „Germania va devenit total dependentă de energia din Rusia dacă nu face o schimbare rapidă”.

Membrii delegației germane au râs și au clătinat din cap cu superioritate, ca în fața unei colosale stupidități.

Șeful delegației era Heiko Maas, pe atunci ministru de Externe în guvernul Merkel.

În propriul său discurs la ONU, Maas nu i-a răspuns lui Trump direct, ci printr-o aluzie, criticând acțiunile politice „bazate exclusiv pe naționalism, având ca obiectiv să îmi pun țara mea pe primul loc”.

Se referea evident la doctrina America First a lui Trump.

Maas le-a spus ulterior ziariștilor că afirmațiile liderului american „nu corespund realității” și că „Germania nu este dependentă de Rusia, și mai ales nu în domeniul energetic”.

Astăzi, Germania este probabil țara din Uniunea Europeană cel mai greu lovită de criza energetică.

Motivul e simplu: în ultimul deceniu, și-a închis toate minele de cărbune și centralele nucleare, din dorința de a-și „înverzi” economia, și s-a bazat aproape exclusiv pe gazele furnizate de ruși prin conducta Nord Stream 1.

Mai mult, Berlinul pregătise cu Moscova dublarea acestei conducte cu alta nouă, Nord Stream 2, dar proiectul a fost abandonat din cauza sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei.

Drept răspuns, Rusia a sistat livrările de gaze și prin Nord Stream 1, astfel că, astăzi, Germania se găsește într-o situație disperată.

Amintindu-și de scena de acum patru ani, de la ONU, publicația americană The Epoch Times a avut ideea de a-l contacta pe Heiko Maas, astăzi membru în Bundestag din partea Partidului Social Democrat, formațiune care face parte din coaliția guvernamentală.

A vrut să îl întrebe pe diplomatul zâmbăreț dacă își menține opiniile de acum patru ani sau crede că Trump a avut dreptate.

Maas a refuzat să facă vreun comentariu.