ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Srpska (RS) - entitate a sârbilor bosniaci -, Milorad Dodik, a afirmat că genocidul de la Srebrenica este o "minciună", cu o săptămână înainte de împlinirea a 20 de ani de la acest masacru, scrie Agerpres.

Luând cuvântul în cursul unei ceremonii în memoria victimelor sârbe ale conflictului intercomunitar (1992-1995) din regiunea Srebrenica (est), Milorad Dodik a denunțat o inițiativă britanică la ONU cu privire la genocidul musulmanilor din Srebrenica.

"Obiectivul este de a înscrie la ONU, pe baza unor declarații și rapoarte mincinoase, că a fost comis un genocid contra musulmanilor" din Bosnia, a acuzat el, în prezența mai multor sute de persoane adunate la Bratunac, în apropiere de Srebrenica. "Totul este o minciună recurentă. Ne spun: Cum să nu negi o minciună? Voi sunteți cei care nu spun adevărul. Unde sunt cei 8.300 de oameni? De ce mințiți?", a mai afirmat Milorad Dodik, al cărui discurs a fost transmis în direct de televiziunea sârbilor bosniaci. 

Peste 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși în iulie 1995 la Srebrenica, în câteva zile, de forțele sârbilor bosniaci, cu puțin înainte de sfârșitul războiului. Până în prezent, au fost identificate 6.471 de victime, ale căror resturi au fost descoperite în gropi comune. Cea mai sângeroasă crimă comisă pe teritoriul Europei după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, acest masacru a fost declarat genocid de justiția internațională. 

În general, liderii sârbi din Bosnia și din Serbia refuză să accepte termenul de genocid pentru desemnarea masacrului de la Srebrenica.