ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Când vine vorba de migranți, este un fel de ocupație civilizațională a lumii creștine, și nu o poveste umană, a declarat Milorad Dodici, liderul sârbilor bosniaci în președinția tripartită a Bosniei-Herțegovina.

„Bosnia-Herțegovina se poate apăra de refugiați doar prin schimbarea politicii sale. Trebuie să ne gândim înainte la această problemă, nu atunci când ne confruntăm cu ea. Nu dorim o frontieră pe râul Drina, există modalități mai inteligente de a aborda această problemă. Putem vedea ce putem face în continuare, în cooperare cu Serbia. Aceasta nu este o poveste", a declarat Dodici, membru al președinției BiH, citat de B92.net.

El susține că Bosnia-Herțegovina s-a oferit să servească drept „parcare pentru refugiați”, iar Europa o va finanța.

Zilele trecute, Dodici a scris guvernului grec exprimându-și recunoștința pentru modul în care ține piept valului de migranți.

„Protejând granițele Greciei, ați apărat nu numai granițele Uniunii Europene, ci ale Balcanilor”, a scris el. „Migrația ilegală aduce o serie de provocări umanitare și de securitate și numai printr-o acțiune decisivă comună putem răspunde în mod adecvat”, spune Dodici.

Bosnia-Herzegovina este una dintre țările din Balcani care s-a luptat să facă față celor aproximativ 24.000 de migranți și refugiați care au intrat pe teritoriul său în 2019.  „Bosnia-Herțegovina nu poate găzdui noi migranți, deoarece există deja între șase și șapte mii de migranți pe teritoriul său, iar capacitatea sa este mai mică de jumătate", a declarat zilele trecute ministrul securității bosniace, Fahrudin Radoncici.

În timpul crizei migranților din anii 2015-2016, peste un milion de refugiați au traversat Serbia, dar și alte state vecine, mergând pe ruta balcanică spre țările din vestul Europei.