Liderul Partidului Socialist Flamand din Belgia (Socialistische Partij Anders) a provocat o furtună mediatică după ce a sugerat că nu ar fi rău ca unii oameni să fie împiedicați, cel puțin pentru o perioadă, să aibă copii.

Propunerea politicianului belgian poate fi inclusă în teoria științifică a eugeniei, care Îl respinge pe Dumnezeu, pretinzând că stabilește cine trebuie să se nască și cine nu.

Într-un interviu pentru revista Humo, John Crombez a spus că anumiți părinți ar trebui obligați să utilizeze contracepția pentru a „proteja” copiii să nu fie aduși pe lume în condiții deosebit de dificile. Și și-a argumentat teoria dând ca exemplu toxicomanii, informează site-ul lalibre.be.

„Dacă ascultați muncitorii care spun povestea copiilor născuți cu o supradoză, pentru că au primit prea multă murdărie prin cordonul ombilical, nu veți mai avea nici o îndoială”, a explicat Crombez. ”Acești copii sunt apoi nevoiți să ajungă la detoxificare, într-un incubator, țipând de durere. Unii dependenți de droguri ajung să aducă și trei copii pe lume. Societatea nu mai poate accepta acest lucru. Cred că protecția copilului trebuie să facă ceva împotriva acestor „drepturi” ale părinților. Anumiți oameni ar trebui să fie opriți, temporar, de a mai avea copii”, a continuat politicianul, al cărui partid deține 14,5% din locurile din Parlamentul belgian.

Soluția, spune el, este de a oferi contracepție  acestor femei, cărora nu trebuie să li se mai dea voie să aducă pe lume copii.

Într-un interviu ulterior, Crombez a precizat că, în opinia sa, un judecător de familie trebuie să aibă puterea de a întreprinde astfel de acțiuni. Și, mai susține el,  astfel de soluții sunt deja posibile în Țările de Jos, unde judecătorilor din instanțele familiale li se permite luarea unor decizii privind protecția copilului nenăscut. Cu toate acestea, contracepția obligatorie nu este una dintre ele, iar medicii olandezi au arătat clar că nu ar fi de acord cu o astfel de interdicție aplicată femeilor.