ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul de spionaj din fosta Cehoslovacie ar fi încercat în anii 80 să-l racoleze pe actualul lider al laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, potrivit cotidianului The Times. Misiunea avea ca scop descoperirea unor informații vitale cu privire la serviciile britanice.

Misiunea de racolare a lui Corbyn ar fi fost încredințată unui spion cehoslovac care acționa sub acoperire diplomatică, Jan Dymic. Aceasta era o identitate falsă, întrucât numele real al agentului numele său real fiind Jan Sarkocy, potrivit The Times, care își sprijină relatarea pe declarații ale unor foști membri ai serviciilor secrete cehoslovace, conform Agerpres.

Spionul ar fi încercat să obțină de la Corbyn în principal informații despre serviciile secrete britanice MI5 și MI6. Laburistul ar fi fost vizat din cauza aversiunii pe care, deputat fiind la acea vreme, o manifesta față de sistemul capitalist.
Documente din arhivele serviciului de informații cehoslovac StB detaliază presupusele contacte pe care diplomatul cehoslovac le-ar fi avut cu Corbyn în Londra, în anii 1986 și 1987.

În fața acestor dezvăluiri, liderul laburist a spus că își amintește că s-a întâlnit cu respectivul diplomat la un ceai cu o anumită ocazie, dar a negat că ar fi avut mai multe întâlniri cu el.

Jeremy Corbyn, căruia serviciul de spionaj cehoslovac îi dăduse numele de cod „Cob”, a negat de asemenea că ar fi oferit vreo informație serviciilor secrete din Cehoslovacia comunistă și a respins totodată sugestiile că ar fi primit bani pentru astfel de servicii.