Iranul urmează să informeze agenția nucleară a Națiunilor Unite (AIEA) că începe procesul de creștere a capacității sale de  îmbogățire a uraniului.

Ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a exclus luni continuarea negocierilor pentru prelungirea acordului nuclear cu puterile occidentale și a cerut agențiilor iraniene reluarea imediată a programului de îmbogățire a uraniului, informează DPA.


Uniunea Europeană a propus prelungirea negocierilor pentru menținerea înțelegerii din 2015, după ce SUA s-au retras din acord la începutul lunii mai. „Acest vis au europenilor nu se va realiza niciodată”, a declarat Khamenei, scrie Agerpres.

Iranul acceptase să își înghețe programul nuclear în schimbul suspendării unor sancțiuni internaționale. Alături de SUA și Iran, termenii au fost conveniți de Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania. 

Președintele american Donald Trump a considerat însă că acordul este dezavantajos, deoarece nu limitează și înarmarea cu rachete și influența destabilizatoare a Teheranului în Orientul Mijlociu.

Ayatollahul Khamenei a cerut începerea „chiar de mâine" a pregătirilor pentru reluarea îmbogățirii uraniului, fără niciun fel de limitări. El a afirmat că Iranul nu poate avea încredere în nicio țară și trebuie să se pregătească pentru eșecul acordului, în ciuda oricăror promisiuni din partea UE.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews