ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul urmează să informeze agenția nucleară a Națiunilor Unite (AIEA) că începe procesul de creștere a capacității sale de  îmbogățire a uraniului.

Ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a exclus luni continuarea negocierilor pentru prelungirea acordului nuclear cu puterile occidentale și a cerut agențiilor iraniene reluarea imediată a programului de îmbogățire a uraniului, informează DPA.


Uniunea Europeană a propus prelungirea negocierilor pentru menținerea înțelegerii din 2015, după ce SUA s-au retras din acord la începutul lunii mai. „Acest vis au europenilor nu se va realiza niciodată”, a declarat Khamenei, scrie Agerpres.

Iranul acceptase să își înghețe programul nuclear în schimbul suspendării unor sancțiuni internaționale. Alături de SUA și Iran, termenii au fost conveniți de Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania. 

Președintele american Donald Trump a considerat însă că acordul este dezavantajos, deoarece nu limitează și înarmarea cu rachete și influența destabilizatoare a Teheranului în Orientul Mijlociu.

Ayatollahul Khamenei a cerut începerea „chiar de mâine" a pregătirilor pentru reluarea îmbogățirii uraniului, fără niciun fel de limitări. El a afirmat că Iranul nu poate avea încredere în nicio țară și trebuie să se pregătească pentru eșecul acordului, în ciuda oricăror promisiuni din partea UE.