ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 27.05/ 10:23 Matteo Salvini, liderul partidului Liga, a declarat că formațiunea sa, clasată pe primul loc în urma alegerilor europarlamentare din Italia, cu un rezultat istoric, de 33 de procente, conform presei italiene, va cere pentru Roma un post de comisar european cu atribuții în domeniul economic. Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), cealaltă componentă a majorității guvernamentale aflate la putere în Italia, a realizat 17% din voturi, conform celor mai recente rezultate, în urma Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), care obține un scor cuprins între 21% și 25%. 
„Liga devine probabil primul partid din Italia”, a afirmat duminică seară liderul Liga din Senat, Riccardo Molinari. 

Salvini a afirmat însă în campanie că rezultatul de duminică nu va schimba nimic din componența guvernului actual. 

„În ceea ce mă privește, dacă Liga câștigă, nu se schimbă nimic în Italia, dar se schimbă totul în Europa", a afirmat el duminică în fața presei la Milano, unde a votat. 
 
Știrea inițială

Partidul vicepremierului Matteo Salvini, Liga, a câștigat alegerile europarlamentare din această țară, cu un scor răsunător: 30%. În urma partidului suveranist s-a clasat Partidul Democrat (al fostului premier Matteo Renzi) cu 21,8%, urmat de Mișcarea 5 stele cu 20,7% și Forza Italia cu 9,8%.

Partidul lui Salvini a cunoscut o creștere cu aproape 13% față de alegerile legislative de acum un an, confirmându-se ascensiunea conservatorilor.

Italia este a patra țară, după Franța, Ungaria și Marea Britanie, în care se impun partidele eurosceptice și conservatoare.
 
Și în Polonia, partidul conservator „Dreptate și Justiție” a câștigat detașat europarlamentarele, fiind cotat cu peste 42% dintre voturi.