Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Lituania pentru că a amendat o companie care a folosit simboluri religioase pentru a vinde haine. Decizia CEDO  sună astfel: „Nu poți limita libertatea de exprimare”, așa că simbolurile relgioase pot fi folosite în reclame, chiar dacă sunt considerate blasfemie.

Instanța de la Strasbourg a constatat că autoritățile din Lituania au „dat prioritate absolută protejării sentimentelor persoanelor religioase”. Cazul datează din 2012, când autoritățile în domeniu din Lituania au amendat o companie care s-a folosit de imaginile lui Iisus și Fecioarei Maria pentru a-și vinde hainele. Reclamată la CEDO, Lituania se face acum vinovată că „a încălcat dreptul la libertatea de exprimare” a societății, scrie site-ul baltic.course.com.
 
În 2012, o companie de îmbrăcăminte din Lituania a lansat o campanie publicitară în care a folosit imaginea unui bărbat și a unei femei cu aureolă. El purta blugi și își arăta tatuajele. Ea era îmbrăcată în alb și avea un colier de perle în mână. Cele două imagini erau însoțite de texte precum: „Iisuse, ce pantaloni!”, „Dragă Maria, ce rochie!” și „Isus și Maria, ce purtați!”.

Panourile publicitare au afișate în toată țara, declanșând numeroase proteste care au necesitat intervenția Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Consumatorului din Lituania. Această autoritate a stabilit că reclamele au încălcat prevederile referitoare la „morala publică” și a amendat compania de îmbrăcăminte cu suma de 580 de euro.

CEDO crede însă altceva:

„În opinia Curții, nu se poate presupune că toți cei care au indicat că aparțin religiei creștine ar considera în mod necesar reclamele ca fiind ofensatoare, iar Guvernul nu a furnizat nicio dovadă contrară. Cu toate acestea, presupunând chiar că majoritatea populației lituaniane a găsit reclamele ca fiind ofensatoare, Curtea reamintește că exercitarea drepturilor Convenției de către un grup minoritar nu poate fi condiționată de acceptarea ei de către majoritate”.  
 
Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor și Biserica Romano-Catolică nu au comentat încă decizia instanței.

Potrivit ultimului recensământ al populației din 2011, aproximativ 77% dintre lituanieni sunt romano-catolici.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews