ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuitorii din două orașe din nordul Rusiei își procură pastile de iod, folosite pentru diminuarea efectelor expunerii la radiații, după un accident produs într-un poligon militar din apropiere, scrie presa locală, citată vineri de Reuters, anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a produs joi la centrul de teste Nionoks, care face parte din baza navală rusă de la Marea Albă, în apropiere de orașul Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei). 
Acest centru a fost creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice și de croazieră cu lansare de pe mare.

Deși Ministerul rus al Apărării a declarat inițial că nu au fost eliberate substanțe chimice toxice în atmosferă și că nu s-au înregistrat creșteri ale nivelului radiațiilor, primăria din Severodvinsk a anunțat că, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiațiilor și condițiilor meteorologice din acest oraș au înregistrat o creștere pe termen scurt a nivelului de radiații, nivelul de radioactivitate revenind ulterior la normal.

Website-ul 29.ru afirmă că a aflat o farmacii din zonă că mulți oameni au întrebat despre pastile cu iod, prin urmare multe farmacii și-au epuizat stocurile de iod.
 
Ministerul rus al Apărării a oferit puține detalii despre acest accident, afirmând doar că două persoane au fost ucise și șase rănite în urma exploziei unui motor de rachetă cu propulsie lichidă.