Locuitorii din două orașe din nordul Rusiei își procură pastile de iod, folosite pentru diminuarea efectelor expunerii la radiații, după un accident produs într-un poligon militar din apropiere, scrie presa locală, citată vineri de Reuters, anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a produs joi la centrul de teste Nionoks, care face parte din baza navală rusă de la Marea Albă, în apropiere de orașul Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei). 
Acest centru a fost creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice și de croazieră cu lansare de pe mare.

Deși Ministerul rus al Apărării a declarat inițial că nu au fost eliberate substanțe chimice toxice în atmosferă și că nu s-au înregistrat creșteri ale nivelului radiațiilor, primăria din Severodvinsk a anunțat că, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiațiilor și condițiilor meteorologice din acest oraș au înregistrat o creștere pe termen scurt a nivelului de radiații, nivelul de radioactivitate revenind ulterior la normal.

Website-ul 29.ru afirmă că a aflat o farmacii din zonă că mulți oameni au întrebat despre pastile cu iod, prin urmare multe farmacii și-au epuizat stocurile de iod.
 
Ministerul rus al Apărării a oferit puține detalii despre acest accident, afirmând doar că două persoane au fost ucise și șase rănite în urma exploziei unui motor de rachetă cu propulsie lichidă.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews