ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 23/10 07:55 Peste 90% din alegătorii care au votat în cadrul referendumurilor consultative din regiunile italiene Lombardia și Veneto au optat pentru sporirea autonomiei, potrivit rezultatelor parțiale, informează agenția de știri Reuters.

Milioane de persoane din aceste regiuni, ambele conduse de partidul secesionist Liga Nordului, au votat pentru sporirea autonomiei și reducerea contribuțiilor trimise statului italian.

Regiunea nordică Lombardia, a cărei capitală regională este Milano, și regiunea nord-estică Veneto, cu capitala regională la Veneția, generează împreună aproximativ 30% din produsul intern brut al țării, găzduind un sfert din populația Italiei.

Susținătorii referendumurilor consultative insistă că demersul nu are nimic în comun cu recentul vot din Catalonia privind independența față de Spania, marcat de proteste violente.

Guvernul central din Roma susține că referendumurile sunt inutile, deși sunt permise de către Constituția Italiei, în contrast cu situația din Catalonia, unde guvernul spaniol și Curtea Constituțională au anunțat că referendumul a fost ilegal.

 
 Știre inițială
 
Regiunile italiene Lombardia și Veneto organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma, scrutin ce mult timp a trecut neobservat, dar care capătă acum o tentă particulară după referendumul privind autodeterminarea în regiunea spaniolă Catalonia, relatează AFP.
 
„Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie ?'”, aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto sunt chemați să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfășura între orele locale 7,00-23,00 (5,00-21,00 GMT)., transmite Agerpres.

Sondajele dau un net avantaj taberei „DA”, dar adevărata necunoscută o reprezintă participarea la referendum. 

Lombardia, cu „capitala” la Milano, și Veneto, la Veneția, sunt dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30 % din PIB-ul țării. 

Acest scrutin, consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor, Lombardia, Roberto Maroni, și Veneto, Luca Zaia, amândoi membri ai Ligii Nordului. Contrar Cataloniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei. 

Scrutinul este susținut de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (M5S (populistă) și de către multe sindicate și organizații patronale. Formațiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut în schimb apel la abținere, denunțând ''risipa banului public'' pentru ''o farsă de referendum''. 


Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, dar se va ridica la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare. 

În Veneto, participarea trebuie să depășească 50 % pentru ca scrutinul să fie validat. Locuitorii acestei regiuni, unde identitatea este puternică și structura economică este compusă din multe mici întreprinderi, par să fie mobilizați. 

În schimb, în Lombardia scrutinul nu interesează câtuși de puțin, chiar dacă Milano este plin de afișe.