ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul britanic de interne a semnat un ordin de extrădare a lui Julian Assange în SUA pentru a fi acuzat de spionaj, a confirmat vineri guvernul, potrivit presei britanice, preluate de ȘtiripeSurse.

O instanță a aprobat în mod oficial extrădarea cofondatorului Wikileaks la începutul acestui an, hotărând că nu există dileme juridice cu privire la modul în care acesta va fi probabil tratat în SUA.

Pe Wikileaks.org încă puteți să găsiți importante scurgeri de ifnormații din întreaga lume, inclusiv din și despre România.

Vineri, Ministerul de Interne a confirmat că Priti Patel a semnat ordinul de extrădare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „În conformitate cu Legea privind extrădarea din 2003, sministrul trebuie să semneze un ordin de extrădare dacă nu există motive care să interzică emiterea ordinului.”

„Cererile de extrădare sunt trimise ministrului de interne doar după ce un judecător decide că se poate proceda după ce a luat în considerare diferite aspecte ale cazului.”

„La 17 iunie, în urma examinării atât de către Magistrates Court, cât și de către High Court, s-a ordonat extrădarea domnului Julian Assange către SUA.”

Editorul și activistul australian a petrecut mai mult de un deceniu încercând să evite extrădarea din Marea Britanie.

El este căutat în SUA pentru scurgerea de documente clasificate în 2010 și 2011, despre care autoritățile americane au spus că a încălcat legea și a pus vieți în pericol, mai afirmă sursele citate.

Assange are la dispoziție 14 zile pentru a face apel la decizia de extrădare, ceea ce va duce probabil la reluarea unei bătălii juridice în instanțe.

Soția sa, Stella, a condamnat decizia ministrului de interne.

Ea a declarat: „Aceasta este o zi neagră pentru libertatea presei și pentru democrația britanică.”

„Oricine din această țară căruia îi pasă de libertatea de exprimare ar trebui să fie profund rușinat de faptul că ministrul de interne a aprobat extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite, țara care a pus la cale asasinarea sa.

Julian nu a făcut nimic greșit. El nu a comis nicio infracțiune și nu este un criminal. Este un jurnalist și un editor, iar el este pedepsit pentru că și-a făcut meseria.”

„Era în puterea lui Priti Patel să facă ceea ce trebuie. În schimb, ea va fi amintită pentru totdeauna ca o complice a Statelor Unite în programul lor de a transforma jurnalismul de investigație într-o întreprindere criminală.”

Guvernul britanic a anunțat vineri că a semnat un ordin de extrădare pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care va face apel împotriva acestui ordin, relatează și AFP preluată de Agerpres.

Organizații de apărare a libertății presei, printre care Reporteri fără frontiere și Amnesty International, se opun extrădării, temându-se că, în ciuda asigurărilor date de autoritățile americane, Julian Assange va fi supus unor condiții de detenție care ar crește riscul de „sinucidere”.

Pentru Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, extrădarea lui Julian Assange riscă să îl pună "în mare pericol și ar trimite un mesaj înfricoșător jurnaliștilor din întreaga lume".

WikiLeaks a denunțat "o zi neagră pentru libertatea presei" și a anunțat că Julian Assange va face apel la Înalta Curte.

El este căutat de justiția americană, care vrea să îl judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan. Nu este foarte clară implicarea Rusiei în această afacere. Assange riscă 175 de ani de închisoare.

Assange a fost deținut timp de trei ani în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în apropiere de Londra, unde s-a căsătorit în martie cu Stella Moris. Ei au doi băieței, concepuți în timp ce Julian Assange locuia în ambasada ecuadoriană din Londra. Fondatorul WikiLeaks a petrecut șapte ani în ambasadă, în care s-a refugiat în 2012, în timp ce se afla în libertate pe cauțiune. El se temea să nu fie extrădat în Statele Unite sau în Suedia, unde se confrunta cu acuzații de viol, care între timp au fost retrase. În cele din urmă a fost arestat de poliția britanică în aprilie 2019 și încarcerat, mai informează Agerpres.