ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Miniștrii Cabinetului de la Londra au decis să înființeze „o unitate de luptă împotriva dezinformării”, în condițiile în care se tem că state precum Rusia răspândesc știri false despre coronavirus pentru a crea panică. Conform presei britanice, guvernul de la Londra este tot mai alarmat că grupuri ostile statului britanic exploatează criza coronavirusului, prin aruncaarea pe piață a unor mituri despre boală.
 
Guvernul britanic a creat luni o celulă pentru a lupta împotriva dezinformării și a știrilor false pe subiectul noului coronavirus, scrie Daily Mail.
 
Noua unitate vizează să obțină o „imagine completă” a amplorii și impactului dezinformării pentru a răspunde atunci când va fi considerat necesar, a precizat într-un comunicat Ministerul pentru Domeniul Digital, Cultură, Media și Sport.„Această sarcină cuprinde contacte regulate cu rețelele de socializare, care sunt bine plasate pentru a monitoriza interferențele și pentru a limita propagarea dezinformării, și vizează să garanteze că suntem pregătiți să acționăm dacă va fi necesar”, a afirmat ministrul Oliver Dowden, citat în comunicat.
 
Crearea temerilor cu privire la lipsa produselor din magazine, pentru a „răspândi incertitudinea” și a submina Occidentul, face parte din „arsenalul de instrumente al Rusiei”, a spus un oficial britanic.

De la începutul crizei, numeroase știri false despre noul virus – care a făcut peste 3.800 de morți la nivel mondial din decembrie – au devenit virale. Serviciul de fact-checking al AFP a transmis deja că noul coronavirus nu a fost creat în laborator și apoi brevetat și că a bea apă nu face parte dintre măsurile de prevenție.
 
Carl Bergstrom, profesor la Universitatea Washington și specialist în dezinformarea online, a explicat recent pentru AFP că majoritatea actorilor aflați la originea acestor știri false se folosesc de epidemie pentru „a genera venituri online” prin căutarea de vizualizări, sursă de venituri din publicitate, sau prin vânzarea de produse.