ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți parlamentarii britanici, inclusiv membri ai partidului de guvernământ, au inițiat marți o procedură ce le-ar permite să blocheze planul premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, iar prima acțiune în cadrul acestui proces, o moțiune ce permite opoziției să stabilească agendei Parlamentului de la Londra, a fost aprobată de Camera Comunelor, scrie Mediafax.

În pofida avertismentului lansat de Boris Johnson că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opțiunile privind Brexit, opoziția, sprijinită de un grup de conservatori rebeli, a depus o moțiune al cărei scop este de a prelua controlul asupra agendei Parlamentului de la Londra, urmând ca votul pe această temă să se desfășoare în jurul orei locale 22 (ora României, 24:00),  informează postul CNBC.

La capătul unei dezbateri de urgență furtunoase, în favoarea moțiunii au votat 328 membri ai Camerei Comunelor, iar 301 s-au pronunțat împotrivă, informează postul BBC News și cotidianul The Guardian, precizează sursa citată.

Următoarea mutare a Parlamentului este să încerce adoptarea unei lege care l-ar obliga pe premierul Boris Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020,  în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament ori Legislativul de la Londra acceptă ieșirea fără acord din Blocul comunitar.

Johnson susține că tentativă opoziției ar forța Marea Britanie să se predea Uniunii Europene și afirmă că nu va accepta niciodată acest lucru.

"Aceasta este ultima șansă a Parlamentului de a bloca o ieșire fără acord pe 31 octombrie", a declarat parlamentarul Oliver Letwin, liderul inițiativei de zădărnicire a planurilor lui Johnson.

La rândul său, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că parlamentarii încearcă să-l împiedice pe Johnson "să joace ruleta rusească cu viitorul acestei țări".

Mai mult, Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de premierul Boris Johnson, a pierdut marți majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid.

Premierul a reacționat dur la decizia Parlamentului, semnalând că partidul pe care îl conduce va propune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate.

„Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecințele votului din această seară”, a declarat șeful Guvernului după anunțarea rezultatului.

„Parlamentul este la un pas să strică orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul”, a mai afirmat premierul britanic, adăugând că „aceasta va însemna mai multă ezitare și mai multe întârzieri”.

„Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine (miercuri, n.red.) pentru stoparea negocierilor și impun o nouă întârziere fără sens Brexit-ului, potențial pe mai mulți ani, atunci aceasta ar fi singura modalitate de a rezolva acest lucru”, a adăugat Boris Johnson.

Liderul britanic a mai afirmat că în cazul în care va câștiga alegerile „toată lumea știe că dacă sunt prim-ministru, voi merge la Bruxelles, merge pentru un acord și voi obține un acord, dar dacă nu vor vrea o înțelegere, vom pleca oricum pe 31 octombrie.”

Boris Johnson a sugerat anterior că alegeri anticipate ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie.

Zeci de conservatori britanici, inclusiv un strănepot al lui Winston Churchill, vor fi expulzați din partid pentru că au votat contra Guvernului Boris Johnson pe tema Brexit

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews