ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cursul nopții, militari și vehicule blindate au blocat sediile principalelor instituții guvernamentale din capitala statului Zimbabwe, Harare, potrivit unor martori citați de Reuters, precizează Mediafax.

„Noi vizăm doar criminalii care îl înconjoară (pe Mugabe)”, a declarat generalul Sibusiso Moyo la televziunea națională din Zimbabwe. Imediat "ce misiunea noastră va fi îndeplinită, ne așteptăm ca situația să se revină la normal", a adăugat oficialul, care a subliniat că armata nu a dat "o lovitură de stat contra guvernului".

Armata l-a reținut pe Ignatius Chombo, ministrul de Finanțe din Zimbabwe, potrivit unei surse guvernamentale. Chombo este unul din liderii facțiunii G40 din cadrul Uniunii naționale africane din Zimababwe-Frontul patriotic (Zanu-PF, aflat la putere). Se crede că această facțiune este sprijinită de Grace Mugabe, soția președintelui, care dorește să-i succede în funcție soțului său.
Acțiunea armatei are loc la scurt timp după ce partidul de guvernământ l-a acuzat de trădare pe generalul Constantino Chiwenga, șeful forțelor armate din Zimababwe, care a amenințat că va interveni pentru a opri excluderea aliaților săi din cadrul Zanu-PF.

Președintele Mugabe se află în „arest la domiciliu”, a anunțat omologul său sud-african, Jacob Zuma, care a precizat că a discutat în cursul zilei de miercuri cu Mugabe, informează site-ul cotidianului Daily Mirror.