ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele de securitate din Irak se așteaptă ca în câteva ore să preia controlul asupra orașului Mosul, în timp ce liniile defensive ale rețelei teroriste Stat Islamic se restrâng, conform televiziunii irakiene de stat, citată de Reuters, potrivit Mediafax.

Raidurile aeriene și focurile de artilerie au vizat sâmbătă ultimul bastion al militanților din Mosul.

Potrivit unui prezentator al televiziunii irakiene, ”este o chestiune de ore înainte ca victoria finală să fie anunțată”.

Un purtător de cuvânt al Armatei irakiene, citat de televiziunea de stat, a anunțat că liniile de apărare ale insurgenților se restrâng.

Serviciile de securitate irakiene, ajutate de coaliția internațională coordonată de Statele Unite, încearcă să elibereze vestul orașului Mosul, aflat sub controlul rețelei teroriste Stat Islamic.
 
După mai bine de opt luni de la declanșarea ofensivei pentru cucerirea Mosulului de la gruparea Stat Islamic (SI), organizația nu mai controlează decât o mică porțiune din cel de-al doilea oraș ca mărime al țării.

Luna trecută, Marea moschee Al Nuri din Mosul, a fost aruncată în aer de jihadistii Statului Islamic. Moscheea era cunoscută pentru că acolo și-a făcut singura aparție liderul ISIS, Abu Barki al Baghdadi. 

Sute de civili au părăsit nordul orașului, încă de la începerea ofensivei din octombrie 2016, cu toate acestea, Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține că există o ”creștere semnificativă” a deceselor în rândul civililor, în cadrul asaltului militar irakian asupra SI în orașul Mosul.