ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Austria a intrat în vigoare duminică interdicția de purtare a vălului islamic integral în spațiile publice, măsură pe care coaliția centristă aflată la putere a decis să o ia în urma ascensiunii extremei drepte, transmite DPA.

Interdicția, care se referă la vălul integral - burqa și niqab -, face parte din „legea integrării” votată în luna mai de parlamentul de la Viena.
Conform noii legi, persoanele care vor fi oprite de poliție și vor refuza să-și dea jos vălul integral vor fi sancționate cu o amendă de 150 de euro.

Guvernul afirmă că noua lege ajută la păstrarea valorilor austriece și promovează integrarea, anunță Agerpres.

Legea a fost inițiată de ministrul de externe și al integrării, Sebastian Kurz, în contextul eforturilor sale și ale partidului său conservator OeVP de a câștiga alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie.

Partidul Poporului (OeVp) conduce de mai multe luni în sondajele preelectorale, ceea ce îl plasează pe Kurz, în vârstă de 31 de ani, în postura de favorit la funcția de cancelar. Platforma sa electorală se axează puternic pe reducerea imigrației și combatarea „islamizării în creștere'.

Franța a devenit, în 2011, primul stat european care a interzis purtarea vălului islamic în spațiile publice. Belgia, Bulgaria și cantonul elvețian Ticino au adoptat ulterior măsuri similare, în timp ce Olanda a interzis vălul islamic în clădirile publice. În luna aprilie, Germania a optat pentru o interdicție limitată, care se aplică doar funcționarilor publici și militarilor în timpul serviciului.