ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atacul de vineri de la hotelul Radisson din Bamako a fost revendicat de gruparea jihadistă al-Mourabitoune, care a precizat că l-a organizat în cooperare al al-Qaida din Magreb. Este gruparea care a revendicat și răpirea unui român în Burkina Faso, despre soarta căruia nu se mai știe nimic.
 
Românul de 39 de ani răpit de teroriști în primăvară în Burkina Faso, țară care se învecinează cu Mali, a cerut, la sfârșitul lunii august, familiei și autorităților să facă tot posibilul să îl salveze. Extremiștii au postat pe internet filmarea în care Iulian Gherghuț cere ajutor. Bărbatul a fost răpit la 4 aprilie, în timp ce patrula în preajma minei din Tambao. El a fost căutat și în țările vecine, inclusiv în Mali.

Gruparea Al-Mourabitoune, care îl ține ostatic pe român, a fost înființată în urmă cu doi ani, în 2013, când s-a făcut cunoscută după ce a luat ostatici muncitorii unui complex de exploatare a gazelor din Algeria. 37 de oameni au murit atunci, iar printre ei au fost și doi români.
 
În luna mai, jihadiștii le cereau oficialilor de la București să ia în serios negocierile pentru viața lui Iulian Gherguț. O publicație africană scria că între liderul mișcării, Mokhtar Belmokhtar, și un locțiitor al său, Adnan Abou Walid Sahraoui, ar fi apărut divergențe, iar românul ar putea fi folosit drept monedă de schimb în lupta lor internă. Potrivit publicației, Saharaoui vrea să afilieze mișcarea la Statul Islamic, pe când Belmokhtar vrea să-și păstreze fidelitatea față de al-Qaida.

Guvernul din Mali a anunțat trei zile de doliu național și a declarat stare de urgență timp de zece zile după luarea de ostatici de vineri de la un hotel de lux din capitală.