ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pești care mănâncă larvele, țânțari modificați genetic sau broaște râioase sunt mijloacele prin care țările din America Latină afectate de epidemia cu virusul Zika încearcă să lupte împotriva Aedes aegypti, insecta vector a temutului virus, asociat cu o explozie a cazurilor de microcefalie la nou-născuți.

Pe plaja din San Diego de pe coasta pacifică a Salvadorului, peștii zambo (cunoscuți sub numele științific de Dormitator latifrons) au ajuns să controleze din punct de vedere biologic țânțarul, informează AFP., preluata de Agerpres.

"Zambo sunt adevărați luptători împotiva Zika: mănâncă toate larvele din bazinele unde stocăm apa", a declarat AFP Rafael Gonzales, pescar în satul aflat la 45 de kilometri de San Salvador. Experimentul inițiat în 2012 a fost preluat de circa 20 de sate salvadoriene. "Toți colaborează, tinerii mă ajută să pescuiesc zambo în estuar pentru ca peștii să se reproducă, iar adulții supraveghează bazinele cu apă din căminele lor", adaugă Marielos Sosa, care se ocupă de proiect.

Cu ajutorul acestei metode, El Salvador combate țânțarul în stadiu de larvă, în timp ce alte țări din regiunea afectată de epidemie desfășoară campanii de fumigații, cu eficiență limitată, susțin experții. "Fumigațiile pot fi eficiente pentru reducerea populației adulte, dar nu sunt la fel împotriva larvelor" de țânțari, apreciază Carissa Etienne de la Organizația Panamericană a Sănătății (OPS).