ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 21:13 Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o "provocare intenționată" care a periclitat pasageri și care va afecta "grav" relațiile bilaterale, avertizează Ministerul rus de Externe, care prezintă o notă de protest și cere explicații, scrie Mediafax.
 
„I-am transmis vineri o notă însărcinatului cu afaceri al României în Rusia în care exprimăm protestul puternic privind interdicția de zbor decisă de România în cazul unui avion civil (...) care efectua o cursă normală pe ruta Moscova-Chișinău. Am evidențiat faptul că 160 de pasageri au fost puși în pericol și nu au ajuns la timp la destinație", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

„Această acțiune nu i-a permis vicepremierului Dmitri Rogozin și anturajului acestuia să ajungă în R.Moldova pentru întrevederea cu președintele Igor Dodon și să participe la evenimentele organizate la împlinirea a 25 de ani de a începerea operațiunii de pace din Transnistria", explică Ministerul rus de Externe.

„La Moscova, acest incident este considerat o provocare intenționată care afectează grav relațiile bilaterale", atrage atenția Ministerul rus de Externe, cerându-le autorităților române să investigheze cazul și să furnizeze explicații relevante părții ruse.
 
 Știrea inițială
 
Avionul la bordul căruia se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu a fost lăsat să survoleze spațiul aerian al României. Informația publicată de presa de la Chișinău a fost confirmată pentru Agerpres de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit reprezentanților Aeroportului Chișinău, aeronava a fost întoarsă din drum și redirecționată spre Minsk. Informația conform căreia autoritățile române au întors din drum avionul a fost confirmată de Romatsa, scrie tvr.ro.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, a declarat că îl aștepta pe Dmitri Rogozin în Aeroportul din capitala Moldovei, când a fost informat despre faptul că adjunctul lui Dmitri Medvedev face cale întoarsă.

Autoritățile române au interzis insă survolarea spațiului aerian al României de către aeronava la bordul căreia se afla Dmitri Rogozin. România a luat această decizie în conformitate cu Directiva Uniunii Europene care l-a inclus pe Rogozin în lista persoanelor supuse sancțiunilor în urma anexării Crimeii în 2014.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a venit cu o primă reacție pe pagina sa de Twitter, după ce avionul în care se afla nu a ajuns la Chișinău, ci a făcut cale întoarsă spre Minsk.

Rogozin trebuia să ajungă la Tiraspol, acolo unde urma să participe la ceremonii prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la încheierea conflictului transnistrean.

„Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor cursei companiei aeriene S7, femei și copii. Combustibilul a ajuns doar până la Minsk. Așteptați răspuns, cretinilor!”, a scris vicepremierul rus pe rețeaua de socizalizare.

Discuții legate de tranzitarea teritoriului româniei de o aeronavă avându-l la bord pe Rogozin au mai fost și în decembrie 2016. Rogozin a anunțat atunci pe Twitter că aeronava sa a tranzitat spațiul aerian al României, ceea ce încălca sancțiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a anexat Crimeea.