ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La fel ca și Ministerul Afacerilor Interne din România care se grăbește cu introducerea actelor electronice, și Țarul Rusiei, Vladimir Putin, solicită imperativ miniștrilor de resort să „accelereze implementarea” sistemului de identificare digitală și introducere a actelor de identitate biometrice. Codurile QR se pare că vor redeveni în curând la modă în Rusia.

Potrivit Interfax:  

Ministerul Dezvoltării Digitale, împreună cu FSB, vor înainta guvernului rus, până la 1 mai, un proiect de decret care permite utilizarea cărții digitale de identitate pe smartphone-uri în locul unui pașaport [intern] într-o serie de situații cotidiene.

Propunerea a fost susținută miercuri de președintele rus Vladimir Putin.

„Vă rog, cu cât mai devreme [este implementat], cu atât mai bine (…). Desigur, astfel de servicii sunt la mare căutare și trebuie doar să grăbiți implementarea lor. Vă rog să pregătiți aceste proiecte”, a spus Putin la o întâlnire cu membrii guvernului, răspunzând propunerii șefului Ministerului Dezvoltării Digitale, Maksut Șadaiev.

Noua carte de identitate va servi ca o copie digitală codificată QR a unui pașaport național preexistent, scrie edwardslavsquat.substack.com. (Rusia eliberează cetățenilor pașapoarte interne, care sunt utilizate pentru accesarea serviciilor de stat, deschiderea de conturi bancare etc.).

Șadaiev a promis că nu există planuri pentru „anularea pașaportului [de hârtie]”.
 
Dacă totul decurge conform planului, introducerea actelor de identitate digitale în Rusia va coincide cu lansarea rublei digitale „sigure și convenabile”, care ar trebui să intre în circulație în următoarele luni, mai scrie autorul citat.
 
Cine sau ce a inspirat guvernul rus să cedeze controlul asupra datelor biometrice ale țării unei întreprinderi private deținute parțial de Banca Rusiei?, întreabă Edward Slavsquat.

Poate Banca Mondială?
 
Într-un articol publicat cu doar câteva zile înainte ca proiectul de lege să treacă în grabă (încălcând protocoalele) prin legislativ și să fie promulgat, Țarigrad - un post conservator pro-Putin - a făcut următoarele observații:

„Critici ascuțite la adresa proiectului de lege privind datele biometrice au fost exprimate la o conferință publică organizată la 14 decembrie la Moscova și dedicată acestei probleme. Opinia generală a vorbitorilor a fost că legea privind biometria este profund neconstituțională și creează baza pentru construirea unui "lagăr de concentrare digital" în Rusia. [...]

Participanții la conferință au indicat adevărații autori ai proiectului de lege privind biometria. Acesta îndeplinește pe deplin recomandările unei structuri atât de globaliste și profund ostile Rusiei, cum este Banca Mondială. Aceste recomandări sunt cuprinse într-un document al Băncii Mondiale din 2018 intitulat "Concurența în era digitală: Implicații politice pentru Federația Rusă".

Banca Mondială a recomandat Rusiei să facă serviciile publice complet digitale, să transforme sistemul de educație și de sănătate într-o formă digitală. Recomandările Băncii Mondiale s-au răsfrânt deja asupra recomandărilor date de agențiile guvernamentale rusești.

În raportul său din 2018, Banca Mondială a afirmat că instituțiile financiare rusești "conduc deja adoptarea unui sistem național de identificare digitală" în țară. Acum Putin a ordonat să se grăbească procesul recomandant de Banca Mondială. Slavă și lui Putin!
 
Foto-captură agenția rusă de presă Interfax: „Putin susține introducerea cardurilor digitale de identitate pe telefoanele inteligente”