ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de protecție a mediului și a consumatorilor (DUH) a demonstrat că Guvernul german a oferit Administrației președintelui american Donald Trump un „sprijin financiar” de până la 1 miliard de euro (1,21 miliarde de dolari). Scopul: încercarea de a împiedica Administrația Trump să impună sancțiuni asupra controversatei conducte rusești a Gazprom Nord Stream 2, relatează RFE.

Potrivit unui document publicat de Environmental Action Germany (DUH) pe 9 februarie, ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a oferit această sumă încercând să cumpere Washingtonul prin propunerea de dezvoltare a unor terminale de gaze naturale lichefiate americane în Europa. Oficialul german a adresat în acest sens o scrisoare omologului său american de la acea vreme, secretarul Trezoreriei Steve Mnuchin. Documentul este datat 7 august 2020 și a inclus oferta într-un „non-paper” atașat.
 
ActiveNews vă oferă Documentul de mită AICI

Sascha Mueller-Kraenner, directorul executiv al DUH, consideră că este vorba de o „afacere murdară în detrimentul părților terțe”.
 
Potrivit ziarului, Guvernul german s-a oferit să investească în dezvoltarea terminalelor GN, în Wilhelmshaven și Brunsbuettel, de pe litoralul german al Mării Nordului.

În schimb, Washingtonului i s-ar fi cerut să permită „construcția și exploatarea nestingherită a Nord Stream 2”, conductă rusească din Marea Baltică destinată dublării livrărilor de gaze naturale din Rusia către Germania.

Ministerul Finanțelor din Berlin nu a comentat aceste informații.
 
Conducta Nord Stream, care se apropie de finalizare, este destinată transportării a 100 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din Rusia în Germania. Lucrările au fost oprite în decembrie 2020, după ce Washington-ul a amenințat cu sancțiuni.

Statele Unite și mai multe state europene  consideră că conducta va crește dependența energetică a Europei de Rusia, va ocoli Ucraina și va refuza Kievului o sursă profitabilă de venituri din tranzit.

Aproximativ 150 de kilometri de conducte care tranzitează apele daneze și germane trebuie construite pentru a finaliza conducta controlată de gigantul energetic rus Gazprom.
 
Angela Merkel a respins posibila suspendare a lucrărilor la acest proiect. ”Poziția (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoașteți poziția guvernului federal” german, a punctat Merkel.
 
Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene cu numele, dar în care Rusia lui Putin își are bine înfipți clonții (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell).