ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O lege din California va face legală transformarea rămășițelor umane în compost. Procesul implică plasarea corpului într-un recipient reutilizabil împreună cu așchii de lemn și aerisirea acestuia pentru a permite microbilor și bacteriilor să-și facă treaba, relatează Daily Mail

Legea, semnată în septembrie de guvernatorul Gavin Newsom, intră în vigoare în 2027.
„[În contextul] schimbărilor climatice... aceasta este o metodă alternativă de eliminare care nu va elibera emisii în atmosfera noastră”, a spus autorul proiectului de lege.

California va oferi opțiunea creării de compost uman după moarte, printr-un proiect de lege semnat recent ca lege, având ca scop combaterea schimbărilor climatice.

Compostul uman, cunoscută și sub denumirea de reducere organică naturală (NOR), ar constitui o opțiune pentru locuitorii care nu vor să fie îngropați sau incinerați la moarte - opțiune care va fi valabilă începând din 2027.

Procesul implică plasarea corpului într-un recipient reutilizabil din oțel, împreună cu așchii de lemn și flori pentru a-l aerisi, ceea ce va permite microbilor și bacteriilor să descompună rămășițele. Aproximativ o lună mai târziu, rămășițele se vor descompune complet și vor fi transformate în sol.

Susținătorii proiectului de lege, care a fost semnat în lege de guvernatorul Gavin Newsom duminică, au spus că NOR este o opțiune mai ecologică.

Potrivit National Geographic, în SUA, incinerarea emite aproximativ 360.000 de tone metrice de dioxid de carbon pe an.

Proiectul de lege interzice combinarea rămășițelor unor oameni aparținând unor popoare diferite, cu excepția cazului în care aceștia sunt înrudiți.

Însă, potrivit legii, nu va fi ilegală vânzarea solului rezultat în urma procesului sau folosirea acestuia pentru a cultiva alimente pentru consumul uman.

„[Legea] AB 351 va oferi o opțiune suplimentară pentru locuitorii din California, [opțiune] care este mai ecologică și este o alternativă la înmormântare”, a declarat într-un comunicat membrul Adunării Democrate Cristina Garcia, autoarea proiectului de lege.

„Având în vedere că schimbările climatice și creșterea nivelului mării sunt amenințări reale pentru mediul nostru, aceasta este o metodă alternativă de eliminare care nu va elibera emisii în atmosfera noastră. Aștept cu nerăbdare să continui să lupt pentru un aer curat, folosind rămășițele mele reduse pentru a planta un copac”, a scris Garcia, menționând că ea însăși ar putea alege metoda atunci când va muri.

Micah Truman, fondatorul și CEO-ul Return Home, o firmă de pompe funebre din zona Seattle, specializată în compost uman, a spus că în ultimii ani a avut loc o creștere a cererii pentru această practică.


Truman a spus că atunci când un corp este compostat, solul rezultat este returnat familiei pentru a face cu el ce vor – unii clienți au plantat copaci sau flori, în timp ce alții l-au aruncat în ocean.

Biserica Catolică din stat este împotriva acestei practici.

„NOR folosește în esență același proces ca și un sistem de compostare pentru grădinărit”, a declarat directorul executiv al Conferinței Catolice din California, Kathleen Domingo, într-o declarație pentru SFGATE.

Ea a adăugat că procesul acesta a fost dezvoltat pentru animale, nu pentru oameni.

„Aceste metode de eliminare au fost folosite pentru a reduce posibilitatea ca boala să fie transmisă de cadavru. Folosirea acestor metode pentru «transformarea» rămășițelor umane poate crea o distanțare nefericită spirituală, emoțională și psihologică față de decedat”, a spus Domingo.

Washington, Colorado și Oregon au legalizat procesul de compostare a rămășițelor umane. Cu toate acestea, Colorado nu permite ca solul să fie vândut sau folosit pentru a cultiva alimente pentru consumul uman.