ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgență în zona granițelor din nordul și sudul țării, ca urmare a numărului foarte mare de imigranți clandestini care trec aceste frontiere în drumul lor către Europa, relatează agenția locală MIA.

Potrivit ministrului macedonean de interne, Ivo Kotevski, măsura va permite implicarea armatei în gestionarea acestui aflux de refugiați, precum și un control mai bun al granițelor în regiunile Gevgelija (în sud) și Kumanovo (în nord) și se va spori totodată securitatea cetățenilor macedoneni din cele două regiuni.

Refugiații, proveniți în special din Orientul Mijlociu, traversează din Grecia frontiera macedoneană în zona Gevgelija, de obicei de-a lungul căii ferate, iar odată ajunși pe teritoriul macedonean caută trenuri sau alte mijloace de transport pentru a ajunge la Kumanovo, unde trec mai departe granița în Serbia.

Potrivit autorităților de la Skopje, fluxul de refugiați a crescut dramatic în ultimele zile, iar în ultimele luni circa 44.000 de imigranți clandestini au traversat teritoriul Macedoniei. Localnicii se plâng adesea de furturi și spargeri de locuințe comise de refugiați. În schimb, aceștia din urmă susțin că sunt victime ale atacurilor armate ori sunt escrocați de călăuze.