ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a interzis comemorarea sfârșitului Primului Război Mondial, de luna viitoare, printr-o paradă militară, pentru a nu ofensa pe nimeni.

„Semnificația acestei comemorări nu este de a sărbători victoria din 1918”, se spune într-un comunicat al Palatului Élysée. O decizie, care scrie ziarul Le Figaro, ar fi fost luată în acord cu Germania, reprezentată la ceremoniile din 11 noiembrie de Angela Merkel.
 
Pentru internauții francezi, anunțul privind anularea paradei militare este o aberație.

Președintele Macron a invitat 60 de lideri străini, inclusiv pe președintele american Donald Trump și pe cancelarul german Angela Merkel, la Paris, la o ceremonie de amploare pentru a marca 100 de ani de la încheierea Marelui Război, o serie de alte numeroase alte evenimente fiind planificate în întreaga Europă.
 
Dar liderul francez anunță acum că vrea să reducă orice triumfalism pentru a nu-i supăra pe concetățenii săi.

Tonul discursului dlui Macron la mormântul soldatului necunoscut va respecta milioanele de oameni care au pierit în acest conflict, și se va concentra mai puțin asupra victoriei aliaților, scrie presa franceză.
 
Aproape 40 de milioane de soldați și civili au fost uciși între anii 1914-1918, iar mulți francezi consideră că războiul de patru ani este o masacrare inutilă, mai degrabă decât o victorie care ar trebui să fie sărbătorită.

Decizia lui Macron a fost primită diferit de opinia publică franceză. Istoricul francez și fost colonel în armata Franței, Michel Goya, spune că astfel „Macron nu face decât să insulte soldații din 1918”.
 
De asemenea, cercetătorul Benedicte Cheron  consideră că Palatul Elysee a făcut o eroare în acest an, al comemorării a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial. „Dau impresia că nu înțeleg continuitatea dintre ceea ce au făcut soldații între 1914 și 1918 și ceea ce fac soldații astăzi”,  a afirmat Cheron pentru Le Figaro.

În fiecare an, la Paris, pe Champs Elysée, au loc ceremoniile tradiționale de comemorare a armistițiului de la 11 noiembrie 1918, document ce a marcat încheirea Primului Război Mondial dar și victoria armatei franceze împotriva germanilor. Comemorarea zilei 11 noiembrie 1918  este, de asemenea, marcată  într-o atmosferă solemnă în toate localitatile Franței.