ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu pentru TF1, că are „dovada” că guvernul sirian a atacat orașul Douma cu arme chimice. Macron a adăugat că va decide „în timp util” dacă va lovi Siria.


„Sunt decizii pe care le vom lua atunci când vom considera mai util și mai eficient. Avem dovezi că săptămâna trecută, în Siria, au fost utilizate arne chimice de către regimul de la Damasc”, a afirmat Macron, fără a preciza de unde are aceste informații. Unul dintre obiectivele Franței în Siria - explică Macron - este „eliminarea capacității regimului de a comite atacuri chimice”, informează BBC News.

„Franța nu va permite nici o escaladare care ar putea afecta stabilitatea în regiune”, a mai spus președintele francez.  Dar a adăugat că  „regimurile care cred că pot face tot ce doresc, inclusiv cele mai grave lucruri care încalcă legea internațională, nu pot fi lăsate sa acționeze”.

Germania nu va lua parte la eventuale raiduri militare în Siria, a delcarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit DPA. Merkel a adăugat că Berlinul consideră necesar să „transmită un semnal clar că utilizarea armelor chimice” este inacceptabilă. 

„Nu este deloc dificil să acționezi”, a spus cancelarul german, distanțându-se de Statele Unite, Marea Britanie și Franța care iau în calcul un răspuns militar împotriva guvernului sirian. Germania ar putea contribui totuși cu un sprijin diferit față de cel militar. Cancelarul a criticat însă faptul că Moscova a blocat o investigație completă asupra presupusului atac cu arme chimice asupra orașului Douma, considerând că  acest lucru „nu pune Rusia într-o lumină bună”.