ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii Uniunii Europene, care în urmă cu un an, la Sibiu, se lăudau cu marea  „solidaritate” comunitară, nu au ajuns, după patru zile de discuții, din care se pare că nu au lipsit tensiunile și dezacordurile, la un acord privind planul de relansare economică.

Programată să se termine sâmbătă, reuniunea continuat și duminică, iar o nouă ședință va începe luni după-amiază. Așa-numitul grup al statelor frugale - Olanda, Suedia, Danemarca și Austria (cărora li s-a adăugat și Finlanda) - a cerut o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi, potrivit Le Point.
Comisia Europeană a propus și o condiționare directă între alocarea de ajutoare europene și statul de drept. 

Ungaria, Polonia și Slovenia au anunțat că se opun unei asemenea condiționări și au amenințat cu veto.

În timpul discuțiilor de duminică, premierul ungar Viktor Orban a ieșit din ședință și le-a spus reporterilor că omologul său olandez, Mark Rutte, vrea să „pedepsească financiar” Ungaria: „Nu știu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur”. 

Discuțiile au continuat și, la un moment dat, președintele francez Emmanuel Macron chiar și-ar fi pierdut răbdarea cu țările ”frugale” și a bătut cu pumnul în masă. Macron ar fi insistat ca o parte semnificativă din ajutor să fie acordat sub formă de subvenții și ar fi acuzat reprezentanții celor cinci țări că dau dovadă de incoerență.

Președintele francez s-ar fi supărat și după ce cancelarul austriac s-a ridicat de la masă pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, Kurz s-a simțit „ofensat” de remarcile lui Macron.

Iar pe Mark Rutte, premierul Olandei, Macron l-a comparat cu David Cameron, fostul premier britanic.

O altă sursă a precizat că Macron a susținut că Franța și Germania „se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoiști și nu fac concesii”.
Charles Michel, președintele Consiliului European, le-a cerut insistent liderilor UE  să nu prezinte imaginea „unei Europe slabe” și să fie de acord cu planul de relansare economică post-coronavirus. Negocierile vor continua luni după-amiază.
 
Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, a anunțat pe Twitter că discuțiile dintre liderii europeni pe tema programului de relansare economică vor continua luni după-amiază. Asta pentru că aceștia nu au ajuns nici duminică noapte la un acord, deși summitul trebuia să se încheie încă de sâmbătă.

Comisia Europeană a propus un program de 750 de miliarde de euro: 375 de miliarde fonduri nerambursabile și 375 de miliarde pentru împrumuturi. 

De bani ar urma să beneficieze mai ales Spania și Italia, primele și cel mai puternic afectate state europene de epidemia de coronavirus.