ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un filmuleț postat pe site-ul Casei Albe, președintele Donald Trump și Prima Doamnă, Melania, le-au urat americanilor un Crăciun Fericit, amintindu-le că sărbătoarea Crăciunului înseamnă Nașterea lui Iisus. De asemenea, într-un mesaj video de două minute, premierul britanic Boris Johnson a spus că este „aproape de toți creștinii persecutați din lume”, subliniind că „Crăciunul este mai presus de orice ziua Nașterii lui Iisus”. În Franța lui Macron, în care anul acesta, pentru prima dată în ultimii 200 de ani la  catedrala Notre-Dame nu s-a oficiat slujba de Crăciun, a fost liniște. Președintele Republicii, Emmanuel Macron, nu a transmis niciun mesaj de Crăciun compatrioților săi, niciun „Joyeux Noël”, de parcă 25 decembrie ar fi fost o zi ca oricare alta.


 „Ori de câte ori Emmanuel Macron se adresează francezilor, fie  este cu dispreț, fie pentru a anunța o veste proastă”, a deplâns într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare Jordan Bardella, vicepreședinte al formațiunii Rassemblement (Rn), partidul lui Marine Le Pen. „Crăciunul este un moment neprețuit pentru milioane de oameni, creștini și necreștini. Face parte dintr-un patrimoniu pe care președintele Republicii ar trebui să îl protejeze. Ne bucurăm că îl auzim sărbătorind, cu regularitate, sfârșitul Ramadanului, pe rețelele de socializare, dar am dori, de asemenea, să facă acest lucru și pentru tradițiile care sunt incluse în calendar”, a adăugat Bardella.

Anturajul șefului statului francez a justificat această tăcere spunând că este vorba de un „context special”, cu „numeroși francezi care nu au putut să petreacă Crăciunul cu cei dragi”. Contextul de care vorbește anturajul lui Macron este dat de greva împotriva reformei sistemului de pensii, care nu a luat pauză nici de Crăciun în Franța, intrand în a patra saptămână. Miercuri, 25 decembrie, în a 21-a zi de grevă in transporturi, trenurile și metroul din Paris au functionat la turație minimă sau chiar deloc.

În iunie 2017, după cum reamintește presa pariziană, Macron nu a uitat de Iftarul Consiliului Francez de Cult Musulman (CFCM), cina care marchează sfârșitul postului din luna Ramadan. „Ifar este un moment în care împărțim. Îl împart în această seară cu comunitatea musulmană franceză”, a spus liderul de la Elysee înaintea celor din CFCM.