Președintele Emmanuel Macron a deplâns luni, la Cairo, că „11 persoane și-au pierdut viața” de la începutul crizei sociale a „vestelor galbene” în Franța, însă a subliniat că niciuna 'nu a fost victimă a forțelor de ordine', relatează AFP, preluată de Agerpres.
 
„Regret că 11 dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața în timpul acestei crize (...). În cele mai multe cazuri ei și-au pierdut viața din cauza prostiei umane, însă niciunul dintre ei nu a fost victima forțelor de ordine", a declarat șeful statului francez în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

De la jumătatea lunii noiembrie, zeci de mii de persoane au protestat în Franța împotriva politicilor sociale și fiscale ale președintelui Macron. Aceste demonstrații au fost deseori marcate de ciocniri violente cu forțele de ordine.

„Ceea ce trăiește Franța de câteva săptămâni este fără precedent și vreau să salut profesionalismul forțelor de ordine în acest context", a adăugat Macron, răspunzând întrebării unui jurnalist egiptean în legătură cu manifestațiile din ultimele două luni din Franța și respectarea drepturilor omului de către autoritățile franceze.

„În Franța, este permisă libera exprimare (...). În Franța, putem spune totul. Uneori spunem multe chiar împotriva țării și regret acest lucru", a mai afirmat Macron, adăugând că aceasta este 'forța democrației'.

În timpul demonstrațiilor 'vestelor galbene', care "nu au fost niciodată interzise, indivizi, huligani, extremiști (...) au comis uneori cele mai grave abuzuri, au vandalizat magazine, clădiri publice, și au comis acte de violență împotriva forțelor de ordine sau a altor persoane", a adăugat el.

„Ei au fost arestați în mod legitim. Nu au fost arestați pentru că au spus ceva. Nu au fost arestați pentru că au crezut ceva. Au fost arestați pentru că au distrus, pentru că au atacat alți cetățeni sau alte instituții", a mai spus Macron.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews