ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dezvăluit planurile de a desființa unele asociații islamice radicale și de a scoate în afara legii „anumite practici” în ceea ce este considerat a fi anunțarea procesului  prvind organizarea islamului în Franța, în contextul tensiunilor din societatea franceză și la o zi după un atentat la moscheea din Bayonne.
 
În paralel, un sondaj Ifop relevă că aproape două treimi dintre francezi, sau 61%, consideră că islamul este „incompatibil cu valorile societății franceze”.

Rezultatele reprezintă o creștere de opt la sută, comparativ cu un sondaj anterior, publicat în februarie 2018, și reflectă îngrijorările crescânde ale impactului religiei în viața publică față de poziția tradițională secularistă a Franței, relatează Le Journal du Dimanche.

Macron a avut luni o întâlnire la Palatul Elysée cu responsabilii Consiliului Francez al Cultului Musulman, ocazie cu care președintele Franței le-a cerut să fie mai ofensivi contra comunitarismului și islamismului.

Emmanuel Macron era acuzat de mai multă vreme și de tot mai multă lume - mai ales din dreapta și extrema dreaptă a spectrului politic - că nu face destule, că nu ia o poziție mai fermă în apărarea laicității, potrivit RFI.

Primindu-i la Palatul Elysée pe reprezentanții Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), instanța care-i reprezintă oficial pe musulmanii din Franța pe lângă autoritățile publice, președintele Republicii a dorit să se demarce de aceste acuzații de inerție. El le-a cerut astfel liderilor CFCM „să combată mai mult islamismul și comunitarismul”. În opinia lui Macron, „o ambiguitate contribuie să alimenteze amalgamul între islam și terorism”.

Într-un interviu acordat radioului RTL, șeful statului spunea că, „comunitarismul nu este terorismul dar multă lume confundă aceste noțiuni. Comunitarismul înseamnă că în anumite cartiere ale țării, s-a instalat un separatism, adică dorința unora de nu mai conviețui cu alții. Pervertind o religie, islamul, acești adepți cred într-un islam politic care presupune alte reguli decât cele ale Republicii”.

Responsabililor Consiliului Francez al Cultului Musulman, Emmanuel Macron le-a cerut deci „să aibă un discurs clar în privința vălului islamic, al femeilor, al școlii. Numai așa se va putea înlătura ambiguitatea care alimentează discursurile radicalilor”, mai preciza președintele republicii, aluzie la o recentă polemică iscată între o femeie cu văl și un ales regional de extremă dreaptă.

Pus sub presiune, CFCM a promis că va trece la acțiune, cât de curând urmând să anunțe „o serie de măsuri puternice” pentru a preveni în particular radicalizarea unora, dar și în chestiunea vălului islamic și al locului femeii în societate.
 
O mare parte a noilor îngrijorări ale francezilor, după cum relevă sondajul Ifop, se concentrează în jurul influenței islamizării țării, cei chestionați pledând pentru interzicerea simbolurilor religioase în multe domenii ale vieții publice. Șaptezeci și cinci la sută au declarat că ar fi de acord cu interdicția simbolurilor religioase pentru utilizatorii serviciilor publice, iar 72% au susținut interdicția angajaților din companiile private.