ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emmanuel Macron este cât se poate de clar: pentru Franța este mai bine să primească imigranți din Guineea și Coasta de Fildeș, decât din Europa de Est. Interviul acordat de președintele francez revistei „Valeurs Actuelles” a dezlănțuit un val de controverse, atât din partea progresiștilor, șocați de cuvintele favoritului lor, cât și din partea suveraniștilor. Cuvintele lui Macron i-au iritat însă și pe unii deputați ai propriului partid, République en marche, și, cum era de așteptat,  guvernele Bulgariei și Ucrainei.

„Prefer să am o imigrație legală, înregistrată, cu cote pentru câțiva ani, în locul unor locuri de muncă disimulate. Prefer să am oameni care vin din Guineea și Coasta de Fildeș în mod legal, care sunt aici și fac această muncă, în locul filierelor clandestine bulgare și ucrainene”, a declarat președintele francez.

Bulgaria a anunțat că îl va convoca luni pe ambasadorul Franței la Sofia în urma comentariilor „ofenstatoare” despre imigrație ale președintelui francez, Emmanuel Macron, scrie france24. De asemenea, Sofia a cerur ambasadorului Bulgariei la Paris, Angel Cholakov, să prezinte un protest ministerului francez de externe.

Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a declat ulterior că Macron l-a contactat pentru a-i „confirma sprijinul său pentru Bulgaria”. „M-a liniștit că nu a criticat niciodată cetățenii, muncitorii sau instituțiile bulgare”, a spus Borissov pe Facebook.

La rândul său, Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul francez la Kiev pentru a da explicații. În urma întâlnirii, un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Ucrainei a declarat că comentariile lui Macron au fost scoase din context.

Scoase sau nu din context, comentariile lui Macron despre „Bulgaria și rețelele ucrainene clandestine” cu privire la imigrația ilegală rămân jignitoare, în condițiile în care, în calitate de stat membru UE, cetățenii Bulgariei au dreptul să locuiască și să muncească în Franța. De asemenea, Ucraina a fost recunoscută oficial candidată la aderarea la UE, iar cetățenilor ei li s-a acordat în 2017 dreptul la călătorie fără vize în UE.