ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Statele Unite, Franța și aliații lor nu ar trebui să părăsească Siria după încheierea conflictului, ci trebuie să construiască o" nouă Sirie”. Acestea sunt cuvintele rostite de președintele francez Emmanuel Macron, co-participant, alături de liderii SUA și Marii Britanii, la bombardamentele ilegale din 14 aprilie asupra Siriei,  într-un interviu acordat Fox News.

„Ar trebui să construim o nouă Sirie după război”, a declarat Macron, aflat în aceste zile in SUA, pentru FoxNews, subliniind rolul „foarte important” al Statelor Unite în acest proces. Președintele francez a adăugat apoi că „nu este automat ca forțele americane” să îndeplinească această sarcină. Dar „este vorba despre diplomația americană și este o chestiune care îl privește pe președintele său”, scrie challenges.fr.

Pentru Macron, care reușește să inverseze complet cauzele celor șapte ani de război, motivele acestei rămâneri occidentale ar trebui găsite în „suspecții obișnuiți", și anume Iranul și președintele sirian Bashar Assad. „În ziua în care vom termina acest război împotriva ISIS, dacă vom pleca definitiv și total - chiar și din punct de vedere politic - vom lăsa ultimul cuvânt regimului iranian și lui Bashar Assad, iar acești indivizi vor pregăti [un] nou război, alimentând noii teroriști”, a afirmat președintele francez.

Tot Macron declara recent că el ar fi fost cel care l-a convins pe Donald Trump să limiteze bombardamentele la instalațiile de producție a armelor chimice și „să nu retragă trupele americane din Siria”. 

"Operațiunea a fost un succes la nivel militar, fiindcă toate rachetele lansate de noi și-au atins țintele. Vorbim de represalii legitime potrivit normelor internaționale, fiindcă au fost pedepsite acțiuni dovedite și repetate care au încălcat legile internaționale”, a spus Emmanuel Macron. 

Și a adăugat: „În urmă cu zece zile, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite intenționează să se retragă din Siria. Noi l-am convins că trebuie să rămână”.

Președintele francez că a fost contrazis rapid de Casa Albă: "Misiunea noastră nu s-a schimbat. Președintele a spus clar că dorește ca forțele americane să revină cât mai curând posibil”, afirma purtătorul de cuvânt Sarah Sanders.