„Statele Unite, Franța și aliații lor nu ar trebui să părăsească Siria după încheierea conflictului, ci trebuie să construiască o" nouă Sirie”. Acestea sunt cuvintele rostite de președintele francez Emmanuel Macron, co-participant, alături de liderii SUA și Marii Britanii, la bombardamentele ilegale din 14 aprilie asupra Siriei,  într-un interviu acordat Fox News.

„Ar trebui să construim o nouă Sirie după război”, a declarat Macron, aflat în aceste zile in SUA, pentru FoxNews, subliniind rolul „foarte important” al Statelor Unite în acest proces. Președintele francez a adăugat apoi că „nu este automat ca forțele americane” să îndeplinească această sarcină. Dar „este vorba despre diplomația americană și este o chestiune care îl privește pe președintele său”, scrie challenges.fr.

Pentru Macron, care reușește să inverseze complet cauzele celor șapte ani de război, motivele acestei rămâneri occidentale ar trebui găsite în „suspecții obișnuiți", și anume Iranul și președintele sirian Bashar Assad. „În ziua în care vom termina acest război împotriva ISIS, dacă vom pleca definitiv și total - chiar și din punct de vedere politic - vom lăsa ultimul cuvânt regimului iranian și lui Bashar Assad, iar acești indivizi vor pregăti [un] nou război, alimentând noii teroriști”, a afirmat președintele francez.

Tot Macron declara recent că el ar fi fost cel care l-a convins pe Donald Trump să limiteze bombardamentele la instalațiile de producție a armelor chimice și „să nu retragă trupele americane din Siria”. 

"Operațiunea a fost un succes la nivel militar, fiindcă toate rachetele lansate de noi și-au atins țintele. Vorbim de represalii legitime potrivit normelor internaționale, fiindcă au fost pedepsite acțiuni dovedite și repetate care au încălcat legile internaționale”, a spus Emmanuel Macron. 

Și a adăugat: „În urmă cu zece zile, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite intenționează să se retragă din Siria. Noi l-am convins că trebuie să rămână”.

Președintele francez că a fost contrazis rapid de Casa Albă: "Misiunea noastră nu s-a schimbat. Președintele a spus clar că dorește ca forțele americane să revină cât mai curând posibil”, afirma purtătorul de cuvânt Sarah Sanders.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews