ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un mesaj către națiune rostit luni seara, președintele francez a cerut opoziției politice și protestatarilor o perioadă de grație de o sută de zile pentru a rezolva toate problemele țării aflate în pragul războiului civil.

După ce a promulgat legea pensiilor, ceea ce a provocat noi proteste la Paris și Bordeaux, Macron s-a adresat luni seara francezilorcerându-le un armistițiu de o sută de zile.

Acest răstimp, crede șeful statului, va fi suficient pentru a implementa un program care să rezvolve problemele țării.

Referindu-se la legea care ridică pragul de pensionare de la 62 la 64 de ani și care a incendiat la propriu Franța, Macron a recunoscut că „nu a fost găsit un consens”, adăugând: „Este o reformă acceptată? Evident, nu.”

Mai mult, președintele – fost bancher al lui Rotschild - a părut să recunoască eșecul guvernării sale globaliste, care a abandonat cu totul interesele clasei muncitoare în favoarea marilor corporații, motiv pentru care a și fost poreclit: „Președintele Bogaților”.

Macron și-a pus cenușă în cap:

„Există furie față de o slujbă care, multor francezi, nu le mai permite să trăiască bine, să facă față prețurilor care sar în aer... cumpărăturilor, alimentelor... În fine, furie pentru că unii au sentimentul că își fac datoria dar nu sunt recompensați pentru eforturile lor, nici din punct de vedere al sprijinului social, nici al serviciilor publice eficiente.”

Pentru a rezolva criza în care se află Franța, Macron a prezentat „trei mari proiecte” pe care intenționează să le pună în practică.

Primul – urmărind să împace Stânga politică - este deschiderea unor ample negocieri cu sindicatele, care au fost nucleul tare al protestelor din ultimele săptămâni. Macron a promis că va încerca să ajungă la soluții pentru majorarea substanțială a salariilor și a condițiilor de muncă.

Al doilea proiect vizează comunitățile rurale, acolo unde se află bazinul electoral al formațiunii naționaliste a lui Marine Le Pen. Șeful statului a promis combaterea imigrației ilegale și crearea de brigăzi noi de jandarmerie pentru a mări siguranța cetățeanului care locuiește în aceste regiuni.

De asemenea, a promis și măsuri suplimentare pentru integrarea socială a imigranților.

Al treilea „mare proiect” vizează „găsirea soluțiilor concrete pentru îmbunătățirea vieții cotidiene”.

De asemenea, Macron a declarat că încearcă să identifice „noi coaliții și alianțe”, dat fiind că formațiunea sa, Ensemble!, nu mai are majoritatea în Parlament de anul trecut.

Discursul președintelui francez a fost primit cu o oarecare bunăvoință de formațiunile centriste, dar respins de formațiunile populiste de stânga și de dreapta, conduse de Jean-Luc Mélenchon, respectiv Marine Le Pen.

Ambii l-au numit pe Macron „rupt de realitate”.

Pe de altă parte, cel mai îngrijorător pentru Macron și guvernul său este că populația continuă să susțină protestele într-o proporție zdrobitoare, de aproape două treimi.