ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:20 Președintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcția de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcționar și primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societății după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agențiile internaționale de presă.
 
Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunțat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

Noului guvern îi va reveni, așadar, misiunea unei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2022, mai scrie AFP.

 Știrea inițială

Prim-ministrul Edouard Philippe a transmis demisia sa și a guvernului său președintelui Emmanuel Macron, vineri dimineață, iar aceasta a fost acceptată, a anunțat Elysée.
 
„Domnul Edouard Philippe a prezentat astăzi demisia guvernului președintelui Republicii, care a acceptat-o. El asigură, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit Euronews.
 
Philippe, care este prim-ministru din 2017, când Macron și echipa sa „La République en Marche” au venit la putere, a fost ales primar al orașului Le Havre, din Normandia, la alegerile locale din weekendul trecut.
 
Încă de atunci se aștepta ca victoria lui Philippe să ducă la o remaniere a guvernului, deși constituția franceză îi permite să numească pe altcineva care să îndeplinească funcția de primar în timp ce el rămâne prim-ministru.

Administrația prezidențială a anunțat că un nou premier va fi numit în următoarele ore, potrivit  Agence France-Presse. 
 
Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic și nu s-a înscris niciodată în partidul prezidențial.
 
Din punct de vedere constituțional, nimic nu îl împiedică pe Edouard Philippe să fie numit șef de guvern după ce și-a dat demisia. Prin urmare, formularea aleasă de președinția Republicii nu indică neapărat o schimbare a locatarului de la Matignon, chiar dacă dorința unui „nou început” a fost menționată de mai multe ori de președintele francez Emmanuel Macron.

În procedura de eemaniere a guvernului francez, prim-ministrul își prezintă mai întâi demisia înaintea efectuării unor noi  schimbări în cabinet, dar poate fi reîncadrat în funcție.