ACTUALIZARE 14:20 Președintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcția de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcționar și primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societății după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agențiile internaționale de presă.
 
Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunțat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

Noului guvern îi va reveni, așadar, misiunea unei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2022, mai scrie AFP.

 Știrea inițială

Prim-ministrul Edouard Philippe a transmis demisia sa și a guvernului său președintelui Emmanuel Macron, vineri dimineață, iar aceasta a fost acceptată, a anunțat Elysée.
 
„Domnul Edouard Philippe a prezentat astăzi demisia guvernului președintelui Republicii, care a acceptat-o. El asigură, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit Euronews.
 
Philippe, care este prim-ministru din 2017, când Macron și echipa sa „La République en Marche” au venit la putere, a fost ales primar al orașului Le Havre, din Normandia, la alegerile locale din weekendul trecut.
 
Încă de atunci se aștepta ca victoria lui Philippe să ducă la o remaniere a guvernului, deși constituția franceză îi permite să numească pe altcineva care să îndeplinească funcția de primar în timp ce el rămâne prim-ministru.

Administrația prezidențială a anunțat că un nou premier va fi numit în următoarele ore, potrivit  Agence France-Presse. 
 
Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic și nu s-a înscris niciodată în partidul prezidențial.
 
Din punct de vedere constituțional, nimic nu îl împiedică pe Edouard Philippe să fie numit șef de guvern după ce și-a dat demisia. Prin urmare, formularea aleasă de președinția Republicii nu indică neapărat o schimbare a locatarului de la Matignon, chiar dacă dorința unui „nou început” a fost menționată de mai multe ori de președintele francez Emmanuel Macron.

În procedura de eemaniere a guvernului francez, prim-ministrul își prezintă mai întâi demisia înaintea efectuării unor noi  schimbări în cabinet, dar poate fi reîncadrat în funcție.
Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews