Bătălia a început – titrează ziarul german Süddeutsche Zeitung, cu referire la demisia șefului satului major al armatei franceze, Pierre de Villiers, pe fondul unor neînțelegeri cu președintele Macron. Un subiect larg dezbătut în presa europeană, transmite RFI.

După cum scrie Süddeutsche Zeitung, reducerea bugetară de 850 de milioane de euro, dintr-un buget de 33 de miliarde este o operațiune delicată. ”Aceasta este problema principală pentru Macron: consolidarea fiscală necesară îi va submina popularitatea. Rezistența  se va manifesta peste tot – în comune, regiuni, printre partenerii sociali, sindicate. Ora retoricii bombastice a trecut”.

În Italia, Corriere della Sera vede un conflict edificator legat de sistemul politic francez:

„Acest conflict clarifică viziunea puterii lui Macron și dorința de a restabili Republica prezidențială. Constituția franceză, spre deosebire de alte democrații, conferă președintelui puteri importante. Această structură a fost legitimată prin votul masiv pentru Macron. Tânărul președinte nu tolerează nici o excepție”.

Democrația e în pericol, atrage atenția Le Monde: „Prima greșeală prezidențială a fost umilirea publică a unui mare slujitor al statului. A doua: tăierea de 850 de milioane de euro, despre care toți experții, fie ei de dreapta sau de stânga, cred că este periculoasă. A treia greșeală este reproșul adresat unui ofițer de cel mai înalt rang pentru a fi dat, până la urmă, o consiliere tehnică unui ales al națiunii! Franța se confruntă cu o criză instituțională gravă „, se îngrijorează Le Monde.