ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez, Emmanuel Macron, a pledat, luni, în favoarea unor legături mai strânse cu Polonia în modelarea Uniunii Europene rămasă fără Marea Britanie,  dar și pentru strângerea relațiilor europene cu Rusia. Macron a îndulcit tonul vizavi de Varșovia, deși în urmă cu trei ani persifla liderii conservatori din Polonia.

În urma discuțiilor  pe care le-a avut la Varșovia cu președintele polonez Andrzej Duda, Macron a solicitat o relansare a legăturilor trilaterale cu Germania, cerând o reuniune la nivel înalt, sub denumirea de ”Weimer Triangle”. El a spus că cele trei țări „poartă responsabilitatea pentru viitorul Europei” și ar trebui să preia acest rol, mai ales după ieșirea Marii Britanii din UE, informează Euronews.

Președintele francez a precizat că vizita sa în Polonia a fost „destul de specială, la câteva zile după Brexit, pentru că arată și voința noastră, între partenerii strategici, marile puteri europene, de a putea face Europa noastră mai puternică, mai suverană, mai unită”.  Macron pare să-și fi schimbat atitudinea, după Brexit, în condițiile în care a fost, până acum, un critic dur al guvernului conservator de la Varșovia și al politicilor Poloniei de a refuza acceptarea migranților sau  de a renunța la energia pe bază de cărbune.  Tot Macron a acuzat Varșovia, în repetate rânduri, că vrea să subordoneze politic justiția, prin reforma acestui domeniu.

În 2017, președintele Macron, proaspăt instalat la Elysee, spunea, referindu-se la conservatorii aflați la putere: „Polonezii merită lideri mai buni‟. Tot atunci, iritat de refuzul guvernului polonez de a-și schimba pozitia față de directiva UE privind detașarea lucratorilor, Macron afirma că „Polonia nu definește viitorul Europei și nu îl va defini nici în viitor”. Varșovia i-a replicat, calificându-l pe Macron „ un arogant” și „fără experiență”.
 
Parisul avea însă și alte motive să fie nemulțimit, unul dintre ele fiind faptul că polonezii preferă să cumpere echipament militar american, și nu francez sau european.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews