ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez, Emmanuel Macron, a pledat, luni, în favoarea unor legături mai strânse cu Polonia în modelarea Uniunii Europene rămasă fără Marea Britanie,  dar și pentru strângerea relațiilor europene cu Rusia. Macron a îndulcit tonul vizavi de Varșovia, deși în urmă cu trei ani persifla liderii conservatori din Polonia.

În urma discuțiilor  pe care le-a avut la Varșovia cu președintele polonez Andrzej Duda, Macron a solicitat o relansare a legăturilor trilaterale cu Germania, cerând o reuniune la nivel înalt, sub denumirea de ”Weimer Triangle”. El a spus că cele trei țări „poartă responsabilitatea pentru viitorul Europei” și ar trebui să preia acest rol, mai ales după ieșirea Marii Britanii din UE, informează Euronews.

Președintele francez a precizat că vizita sa în Polonia a fost „destul de specială, la câteva zile după Brexit, pentru că arată și voința noastră, între partenerii strategici, marile puteri europene, de a putea face Europa noastră mai puternică, mai suverană, mai unită”.  Macron pare să-și fi schimbat atitudinea, după Brexit, în condițiile în care a fost, până acum, un critic dur al guvernului conservator de la Varșovia și al politicilor Poloniei de a refuza acceptarea migranților sau  de a renunța la energia pe bază de cărbune.  Tot Macron a acuzat Varșovia, în repetate rânduri, că vrea să subordoneze politic justiția, prin reforma acestui domeniu.

În 2017, președintele Macron, proaspăt instalat la Elysee, spunea, referindu-se la conservatorii aflați la putere: „Polonezii merită lideri mai buni‟. Tot atunci, iritat de refuzul guvernului polonez de a-și schimba pozitia față de directiva UE privind detașarea lucratorilor, Macron afirma că „Polonia nu definește viitorul Europei și nu îl va defini nici în viitor”. Varșovia i-a replicat, calificându-l pe Macron „ un arogant” și „fără experiență”.
 
Parisul avea însă și alte motive să fie nemulțimit, unul dintre ele fiind faptul că polonezii preferă să cumpere echipament militar american, și nu francez sau european.