ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez Emmanuel Macron, provenit din „Școala” de mini-dictatori ai lui Klaus Schwab, a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională, Parlamentul francez, după al doilea tur al alegerilor legislative desfășurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al dreptei naționale conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieșirea de la urne, transmite AFP preluată de Agerpres. Se pare că linia încinsă cu Putin și excursiile pe la Kiev nu i-au folosit la nimic lui Macron. Ba chiar dimpotrivă.

Dacă rezultatul final confirmă aceste așteptări, ar fi un eșec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianțe pentru a-și pune în aplicare programul politic.

Conform primelor proiecții după închiderea urnelor, coaliția Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obține între 200 și 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naționale, așadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputați.

În schimb, alianța de stânga ''NUPES'' condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obține între 150 și 200 de mandate, devenind principala forță a opoziției.

Aceleași estimări indică între 89 și 100 de mandate pentru partidul de dreapta Reuniunea/Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen.

Este o victorie de o amploare fără precedent. În partidul lui Marine Le Pen se sărbătorește o victorie legislativă deja calificată drept istorică în mai multe feluri. Cu predicții între 80 și 95 de deputați aleși, potrivit primelor proiecții ale institutului Ifop, Adunarea Națională ar trebui să devină al doilea grup de opoziție din Parlament, scrie, cu uimire, Le Figaro.

Cât despre dreapta centrală, aceasta obține circa 60 de mandate și ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.

Alegerile au fost marcate și de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezența la urne fiind chiar sub cea din primul tur.