Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat într-un interviu difuzat de postul de radio Europe 1 că Europa nu va putea să se apere fără "o armată europeană adevărată", relatează AFP, citată de Agerpres.

„Europenii nu vor fi apărați dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Față de Rusia, care este la frontierele noastre și care a arătat că poate fi amenințătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite, și într-o manieră mai suverană”, a pledat șeful statului francez.

Macron a menționat, fără să numească, „puteri autoritare care reapar și se reînarmează la granițele Europei”. El a făcut, de asemenea, apel la apărare față de „China, Rusia și chiar față de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80. „Cine este victima principală?”, se întreabă el, dând apoi și răspunsul: „Europa și securitatea sa”.

UE încearcă să se adapteze unui nou context geopolitic legat de dorința președintelui american Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.

Un fond european pentru apărare urmează să fie înființat în 2019, pentru a dezvolta capacitățile militare ale statelor membre și pentru a promova independența strategică a UE.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews