ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Magistrații italieni l-au condamnat marți după-amiază la 18 ani în spatele gratiilor pe căpitanul tunisian. Malek, vinovat de moartea a 700 de migranți în urma unui naufragiu în largul coastelor Siciliei. Suspectul tunisian a fost găsit vinovat pentru omor prin imprudență, precum și pentru trafic de migranți pe Marea Mediterană, transmite Reuters.  

Doar 28 de persoane au supraviețuit, după ce o mică ambarcațiune plină cu migranți a naufragiat  în aprilie 2015 în largul coastelor Libiei. Sute de migranți au murit înecați, după ce au rămas blocați sub barca răsturnată.

Printre persoanele salvate s-a numărat și tunisianul Mohammed Ali Malek (28 de ani). Acesta a dezmințit în repetate rânduri că este căpitanul navei, susținând că a plătit asemenea celorlalți migranți călătoria pe Marea Mediterană.

De asemenea, instanța l-a condamnat la cinci ani în spatele gratiilor și pe sirianul Mahmud Bikhit (26 de ani). Acesta a fost găsit vinovat doar pentru acuzațiile de traficare a migranților în Marea Mediterană.


Supraviețuitorii au declarat că Bikhit era băiatul de cabină al lui Malek. Însă, suspectul sirian a respins toate acuzațiile care i-au fost aduse.

Cei doi bărbați sunt obligați de instanță să plătească daune în valoare de nouă milioane de euro.

Avocații au anunțat că vor face apel la decizia instanței italiene.

„Noi credem că avem niște argumente puternice și vom încerca să ne concentrăm pe punctele slabe ale apărării noastre”, a declarat avocatul Massimo Ferrante, care îl reprezintă pe tunisianul Mohammed Ali Malek.

Liderii UE au decis să lanseze misiuni de salvarea și recuperare a migranților prin intermediul agenției Frontex după naufragiul din largul coastelor Siciliei.

În ultimii trei ani, aproximativ jumătate de milion de migranți au ajuns pe coastele italiene, iar alți 12.000 au murit înecați în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge în Europa.

Procurorii susțin că suspectul tunisian a navigat în mod eronat barca supraaglomerată cu migranți, care debarcase din localitatea libiană Darabli. La bordul ambarcațiunii erau migranți, inclusiv femei și copii, din Algeria, Somalia, Egipt, Senagal, Zambia, Mali, Bangladesh și Ghana.

Malek a reușit să lovească ambarcațiunea cu migranți de o navă comercială portugheză, care venea să-i salveze pe migranți. În momentul impactului, pasagerii din partea lovită a ambarcațiunii au fugit în partea opusă, iar barca s-a răsturnat și a ajuns în doar câteva minute pe fundul Mării Mediterane.

Marina Italiană a reușit să recupereze 675 de cadavre din ambarcațiunea naufragiată.