ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Pasteur anunță că 5,7% dintre francezi au fost infectați cu virusul SARS Cov-2, iar al doilea val al epidemiei poate fi evitat doar după ce 70% din populație a fost infectată.
 
Mai puțin de 6% dintre francezi au fost deja infectați cu noul coronavirus, arată un studiu publicat de către Institutul Pasteur. Nivelul este insuficient pentru a evita un al doilea val al epidemiei, în cazul în care toate restricțiile de circulație din Franța vor fi ridicate pe 11 mai, consideră oamenii de știință.

„Pentru ca imunitatea colectivă să fie suficientă și să evităm un al doilea vag, ar fi nevoie ca 70% din oameni să fie imunizați. Suntem foarte mult sub acel prag, a explicat unul dintre autorii studiului", spune Simon Cauchemez pentru AFP, citat de Le Figaro și Mediafax. Acesta consideră că măsurile de izolare trebuie menținute, pentru a evita acest al doilea val.

Premierul Edouard Philippe anunța la sfârșitul săptămânii că restricțiile vor fi ridicate treptat începând din 11 mai, dar francezii nu vor reveni la viața „de dinainte” mult timp de acum încolo.

Studiul, realizat în colaborare cu Agenția de Sănătate Publică din Franța și Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală se bazează pe modele matematice și statistice. Pentru a ajunge la o estimare a populației infectate, au fost analizate datele despre decese și probabilitatea de deces a celor infectați.

„Intervalul de incertitudine este mare, între 3 și 10%. Dar fie că este 6, 10 sau chiar 20%, acesta nu schimbă adevărata natură a problemei și suntem departe de procentul de 70%, necesar pentru a ieși din izolare”, a subliniat cercetătorul.

Procentul mic al populației infectate se datorează tocmai izolării, arată studiul. Dacă înainte de restricțiile de circulație numărul mediu de persoane infectate de către un caz era de 3,3, acesta a scăzut la 0,5.

Studiul din Franța arată că 0,5% dintre cei infectați mor, iar moralitatea variază în funcție de vârstă și sex.

Bărbații prezintă un risc de deces de două ori mai mare decât femeile, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, rata deceselor este de 13% la bărbații de peste 80 de ani.

De asemenea, riscul de spitalizare este de 2,6% pentru cei care au fost infectați și ajunge la 31% pentru bărbații de peste 80 de ani.