ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai  puternică economie a UE suferă grav din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei. Pregătirile sale de iarnă par ale unei țări bananiere lovite pe neașteptate de un val de frig.

Municipalitățile de pe tot cuprinsul Germaniei intenționează să folosească sălile de sport și de expoziții ca „spații de încălzit” pentru cetățenii care, în această iarnă, nu își vor permite acest lux la ei acasă, din cauza exploziei prețurilor la energie.

Bild, ziarul cu cel mai mare tiraj din Europa, scrie despre îndemnul Asociației Orașelor și Municipalităților din Germania, adresat autorităților locale, pentru a pregăti spații speciale de cazare și îngrijire a cetățenilor vulnerabili pentru perioada rece.

Ca urmare a sancțiunilor, Rusia a redus considerabil cantitățile de gaze naturale livrate Germaniei, în timp ce prețurile acestora au crescut exponențial din cauza penuriei.

Jutta Steinruck, primărița orașului  Ludwigshafen din landul Renania-Palatinat, a declarat penntru Bild:

„În prezent, ne pregătim pentru toate scenariile de urgență, pentru toamnă și iarnă.”

Din dispoziția ei, arena Friedrich Eber este pe cale să fie transformată în „spațiu de încălzire”.

Sala polivalentă, care îndeobște găzduiește evenimente sportive, concerte și expoziții, a fost în timpul pandemiei centru de vaccinare.

Acum, în loc de injecții, va da căldură.

Gerd Landsberg, președintele Asociației Orașelor și Municipalităților nu și-a ascuns nici el îngrijorarea:

„Nimeni nu poate spune cât de dramatică va fi evoluția evenimentelor.”

 Landsberg le-a cerut autorităților locale să creeze „insule de încălzire” și „camere calde”, „unde oamenii să poată stea, chiar și în timpul unei ierni foarte friguroase”.

Și în alte orașe din vestul Germaniei, cum ar fi Neustadt, Frankenthal sau Landau se iau măsuri de pregătire asemănătoare.

Asemenea spații de încălzire s-au mai întâlnit în Germania, în iarna dintre 1929 și 1930, în timpul Marii Crize (foto).

Alte municipalități pregătesc măsuri de economisire drastice pentru energie, cum ar fi reducerea iluminatului public până la stingerea totală a lămpilor de pe stâlpi în timpul nopții.

Limitarea temperaturii în locuințe, oprirea curentului sau raționalizarea apei calde au fost deja anunțate unei populații germane care pare să se fi resemnat să trăiască ca în România lui Ceaușescu.

Mulți germani se grăbesc să își cumpere sobe și godinuri și să își facă provizii de lemne.