ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deci dacă Obama și Hillary ar pronunța cuvântul „creștin”, probabil că s-ar tăvăli pe jos de durere. Dacă nu cumva ar muri instant de apoplexie. Sau s-ar transforma în torțe vii, prin fenomenul combustiei spontane.

Cuvântul „islam”, evident, poate fi pronunțat. Și se poate vorbi foarte ușor despre „islamofobie” – mai ales când teroristul din Noua Zeelandă s-a declarat ex-comunist, ex-nihilist, și actualmente eco-fascist. Și a scris, în manifest, că atacul împotriva musulmanilor e o formă de a „trolla” mediul politic american și de a mai turna niște gaz peste chestiunea încinsă a armelor de foc.

Desigur, despre „islamofobie” se poate vorbi, cu multă ușurință. Dar nu despre „creștinofobie”. Nu, nu avem nici o bază să pronunțăm cuvântul „cretșin” sau să vorbim despre „creștinofobie”. Chiar dacă multe rapoarte, inclusiv unul al Parlamentului European, arată că la ora actuală creștinismul e cea mai persecutată religie din lume. Și că în fiecare lună, dacă nu în fiecare săptămână sunt uciși sute de creștini, pentru credința lor: în Nigeria, Sudan, Irak, Siria, Pakistan, India, Sri Lanka, Coreea de Nord și în multe alte locuri. În timp ce alți creștini sunt marginalizați social și își pierd joburile deoarece mărturisesc Evanghelia. A se vedea cazurile recente ale rugbistului Israel Folau, concediat de la Naționala Australiei pentru că a postat pe Instagram un citat din Apostolul Pavel; sau cel al cofetarului Jack Phillips, persecutat și târât prin tribunale în Statele Unite pentru că a refuzat să facă un tort ca să „celebreze” un „mariaj” gay. Cazuri petrecute foarte recent, în lumea (deocamdată) „civilizată”.

Nu doar Obama și Hillary s-au ferit să pronunțe cuvântul „creștini”. Nici Donald Trump, nici Vladimir Putin nu au spus nimic despre identitatea victimelor. Trump a spus că este vorba de un atac „împotriva unor biserici și hoteluri”, iar Vladimir Putin a arătat că atentatul s-a petrecut „chiar în timpul Paștelui”. Angela Merkel a vorbit și ea despre „atacurile împotriva bisericilor și hotelurilor”, și la fel a făcut și liderul francez Emmanuel Macron. Jean Claude Junker, președintele CE, și Frans Timmermans, vice-președintele CE, nu au suflat nici ei nici o vorbă despre faptul că victimele erau, în mare majoritate, creștini.  Klaus Iohannis s-a alăturat și el „trendului” și a spus că victimele sunt „oameni nevinovați din Sri Lanka în duminica Paștelui”. Notă discordantă au făcut Liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, și premierul României, Viorica Dăncilă, care au vorbit despre „atacurile lașe asupra bisericilor creștine” și „atacurile sângeroase comise împotriva comunității creștine din Sri Lanka”. În mod surprinzător, Justin Trudeau, premierul Canadei, a condamnat și el „atacurile atroce împotriva hotelurilor și creștinilor aflați la rugăciune în biserici.”

Aceste declarații vin în contextul în care, conform unui raport ACN International publicat anul trecut și citat de Newsweek, creștinismul este cea mai persecutată religie din lume, iar „persecuția și genocidul comise împotriva creștinilor sunt mai rele decât oricând în istorie”. La aceleași concluzii ajunge și un raport PEW tot din 2018, care arată că restricțiile anti-religioase sunt în creștere, în întreaga lume, în ultimii zece ani, iar creștinismul este cea mai persecutată religie. 

P.S.: Oare ce înseamnă „Easter worshipper”? Adică „adulatori ai Paștelui”? Să consemnăm încă o expresie (fără sens) în neo-limbă.