ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul canadian Chrystia Freeland, cu un rol decisiv în reprimarea protestului camionagiilor de la Ottawa, are o legătură incomodă cu Ucraina. O legătură de sânge.

În ianuarie, în timp ce primele camioane din Freedom Convoy ajungeau la Ottawa, Freeland era mai preocupată de situația de la Kiev.

Ea a postat pe Twitter un mesaj de sprijin pentru Ucraina.

Printre altele, Freeland a scris:

„Canadienii – părinții și bunicii noștri – au luptat și au murit pentru instaurarea unei ordini internaționale bazate pe domnia legii în timpul și după Al Doilea Război Mondial.”

Sentimentele vicepremierului canadian pentru Ucraina sunt de înțeles, dat fiind că bunicii săi materni sunt ucraineni.

Însă, vorbind despre Al Doilea Război Mondial, Freeland a răscolit imprudent jăratecul.

În 2015, potrivit LifeSiteNews, Freeland a publicat un articol intitulat Ucraina mea pe platforma The Brookings Essay, în care arăta:

„Bunicii mei materni au fugit din vestul Ucrainei după ce Hitler și Stalin au semnat pactul de neagresiune în 1939. Nu au mai îndrăznit să se întoarcă niciodată, însă au păstrat o legătură strânsă cu frații, surorile și familiile lor, care au rămas acasă.”

Și continua:

„Pentru tot restul vieții, bunicii mei au trăit ca exilați politici, cu responsabilitatea de a păstra vie ideea unei Ucraine independente, care a existat pentru ultima oară, pentru o scurtă bucată de vreme, în timpul și după haosul revoluției ruse din 1917. Acest vis a fost păstrat de generația următoare și, în unele cazuri, de cea care a venit după ea.”

Înduioșător, dar Freeland omitea un aspect esențial: bunicul său, Mihailo Ciomiak, fusese angajat în solda lui Hitler. El a lucrat ca redactor șef al publicației de propagandă nazistă Krakivski Visti, din Polonia ocupată de germani, unde se refugiase cu familia.

Interesant este că într-un alt articol intitulat Marea minciună a lui Putin, ea nu a ezitat să vorbească despre naziști:

„Putin i-a descris pe ucrainenii care iubesc independența și doresc să intre în Europa și să îmbrățișeze valorile democratice occidentale că sunt, în cel mai bun caz, unelte manipulate de NATO – sau, mai rău, neo-naziști.”

Asta este ceea ce se cheamă „a vorbi de funie în casa spânzuratului”.

Tot în 2015, într-un articol din Toronto Star, care o numea pe Freeland „Prima stea a lui Trudeau”, aceasta l-a evocat de mai multe ori pe bunicul matern, evitând însă din nou să vorbească de convingerile sale naziste.

Ea spunea:

„Toți bunicii mei au iubit Canada, însă bunicul meu ucrainean o iubea cu pasiune.”

În 2016, Freeland a postat pe Twitter un mesaj în care scria:

„Mă gândesc la bunicii mei, Mihailo și Alexandra Ciomiak... Au fost mereu recunoscători Canadei pentru că le-a dat adăpost și au luptat din greu pentru a aduce libertatea și democrația în Ucraina.”

Pentru că a iscat o sumedenie de comentarii acide, referitoare la convingerile naziste ale bunicului, mesajul a fost șters.

În 2017, când în presa din Rusia și Polonia au apărut mărturii despre legăturile de familie ale lui Freeland cu nazismul, aceasta a afirmat că totul este o operațiune de dezinformare rusească.

Ea a declarat:

„Oficiali americani au afirmat public, chiar și Angela Merkel a spus public, că există acțiuni ale părții ruse de a destabiliza democrațiile occidentale, și cred că nu ar trebui să fim surprinși dacă acest fel de acțiuni ar fi folosite și împotriva Ucrainei.”

În primăvara lui 2017, presa canadiană va scrie în sfârșit că bunicul lui Freeland a fost un colaborator nazist.

Cine își imaginează că nepoata nu știa ce a făcut bunicul ei, se înșală.

În 1996, unchiul lui Freeland a publicat un articol în care vorbea despre legăturile lui Mihailo Ciomiak cu nazismul, iar în prima notă de subsol îi adresa mulțumiri nepoatei sale (pe atunci ziaristă) pentru ajutorul acordat la redactare.

Interesant este că mama Chrystiei, Halyna, a mers în Ucraina, în 1992, unde a înființat o fundație având ca scop oficial „stabilirea statului de drept”.

Fundația Legală Ucraina, care a avut un rol important în crearea cadrului legal actual din această țară, a fost finanțată de George Soros.

Cel care recunoștea în anii 1990 că a colaborat cu regimul nazist când era mic, ajutând la expulzarea evreilor maghiari din casele și prăvălile lor.

La câteva zile după invazia rusă din Ucraina, Freeland a participat la un miting de protest. Cu această ocazie, ea a afișat un fular roșu și negru, pe care scria cu litere galbele: „Slava Ukraini”.

E greu de crezut că Freeland, nepoata lui Mihailo, nu cunoștea un detaliu esențial: roșu și negru erau culorile tradiționale ale organizației naziste a lui Stepan Bandera (foto).

La fel ca șeful ei, Justin Trudeau, care a absolvit școala micilor dictatori ai lui Klaus Schwab, Chrystia Freeland este strâns legată de Forumul Economic Mondial (WEF): din 2019 face parte din Consiliul de Administrație al organizației globaliste. Consiliul „are rolul de gardian al misiunii și valorilor Forumului Economic Mondial” și din el mai fac parte nume ca Al Gore, Ursula von der Lyden și Christine Lagarde.